Categories
Lifestyle

Creatief bezig zijn op school

Op de basisschool komt je kind waarschijnlijk regelmatig thuis met allerlei creatieve zaken. Kleurplaten, tekeningen of andere knutselwerkjes: ieder seizoen heeft zo zijn eigen creatieve opdrachten, waar kinderen niet alleen veel plezier aan beleven, maar waarmee ze ook belangrijke vaardigheden trainen. Een spinnenweb knutselen is leerzaam, je leert meteen hoe een spin dit ook doet, maar ook hartstikke goed voor de motoriek.

Bewaren?

De hoeveelheid werkjes waar kinderen in de loop der jaren mee thuiskomen kan nogal overweldigend zijn, zeker als je meerdere kinderen hebt. En laten we eerlijk zijn, het ene werkje is net wat beter gelukt of dierbaarder dan het andere. Wat doe jij met alles waar je kind mee thuis komt?

Veel ouders kiezen ervoor om alles een tijdje te bewaren, maar na enige tijd een kleine selectie over te houden van werkjes die zij echt netjes opbergen en bewaren voor later. Alhoewel er ook ouders zijn die alles bewaren, lijken de meeste ouders niet van plan om dozen vol kleurplaten te verzamelen, om maar eens iets te noemen. Niets mis mee, het is prettiger om later nog eens een paar echt bijzondere of dierbare werkjes van je kind te bekijken, dan je door kratten vol te moeten worstelen op zoek naar die ene tekening die je zo mooi vond.

En nu dan?

Zodra je kind naar de middelbare school gaat, stopt de eindeloze stroom creatieve uitspattingen die mee naar huis worden genomen opeens. Betekent dat dat je kind op de middelbare school niet meer creatief aan de slag hoeft? Zeker niet! Ook hier krijgt het creatieve opdrachten voorgeschoteld.

In de onderbouw krijgen de meeste kinderen bijvoorbeeld les in muziek en in beeldende vorming, een combinatie van tekenen en handvaardigheid. De resultaten hiervan komen niet altijd bij de ouders terecht, maar zijn zeker zeer creatief te noemen!

In de bovenbouw krijgen kinderen over het algemeen het vak CKV, iets wat voor veel ouders een onbekend terrein is. Wat is CKV? CKV staat voor culturele en kunstzinnige vorming, een vak dat kinderen kennis laat maken met kunst op allerlei gebieden. Bekende CKV activiteiten zijn bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, maar ook het maken van een werkstuk of het volgen van een workshop kan onder CKV vallen.

Op deze manier leren kinderen dat creatief bezig zijn niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook een professioneel beroep kan zijn. De tijd van knutselen is voorbij, de link naar kunst wordt gelegd. Voor sommige kinderen is het vooral een verplicht nummer, terwijl veel anderen kunstvormen ontdekken waar ze niet eerder van af wisten.