Categories
Financieel

Cryptocurrency Ethereum ondergaat binnenkort grote transformatie, wat gaat dat met de koers doen?

Ethereum 2.0 komt er zeer binnenkort aan! Het netwerk van de digitale munt Ethereum zal begin december een grote update ondergaan. De verwachtingen omtrent deze update zijn hooggespannen en men vraagt zich dan ook af hoe groot de impact zal zijn op de Ethereum koers.

Wat is Ethereum?

Wellicht heb je ooit van Bitcoin gehoord. Bitcoin is een digitaal grootboek op een enorm computernetwerk dat transacties opslaat met behulp van cryptografie. Dit computernetwerk is gebouwd op blockchain-technologie en digitale munten die erop functioneren worden cryptocurrencies genoemd.

Alle deelnemers aan het blockchain-netwerk bezitten dezelfde versie van het netwerk. Dit gegeven, in combinatie met de transparantie van het netwerk, zorgt ervoor dat gegevens niet onopgemerkt kunnen worden veranderd. Zo blijft het netwerk eerlijk en betrouwbaar.

Sinds het ontstaan van Bitcoin zijn talloze verschillende blockchains en cryptocurrencies verschenen. Na Bitcoin is Ethereum verreweg de grootste. Waar Bitcoin vooral gericht is op het verwerken van financiële transacties, gaat Ethereum nog een stap verder.

Supercomputer

Ethereum is eerder een soort supercomputer waar ook allerlei applicaties op draaien. Ethereum doet dit aan de hand van zogeheten smart contracts. Dit zijn digitale contracten die vastgelegd worden op de blockchain en dus niet zomaar veranderd kunnen worden.

De potentie van deze speciale contracten is enorm; ze kunnen namelijk automatisch uitgevoerd worden zodra aan afgesproken criteria is voldaan. Dit maakt ze betrouwbaarder, goedkoper en sneller dan traditionele contracten, want er zijn geen derde partijen meer nodig die bemiddelen.

Het gebruik hiervan is al in meerdere sectoren te vinden, niet alleen in de financiële wereld. Denk hierbij aan de gezondheidszorg als het gaat om het veiligstellen van patiëntgegevens en nieuw onderzoek. Ook wordt met deze technologie geëxperimenteerd bij verkiezingen, het vastleggen van eigendom van onroerend goed, belastingaangiftes en meer.

Wat doet Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is aanstaande en deze update voert grote veranderingen door aan het netwerk. De verwachting is dat onder andere de beveiliging verbeterd zal worden alsmede de snelheid waarmee transacties worden verwerkt.

Als eerst zal staking op het netwerk worden geïntroduceerd. In het huidige systeem van Ethereum worden, net als bij Bitcoin, nog transacties geverifieerd door zogenaamde miners. Miners zijn aan het netwerk deelnemende computers die ingewikkelde cryptografische sommen oplossen om transacties te valideren.

Na de update van het systeem zullen miners niet meer verantwoordelijk zijn voor de verificatie van transacties, maar zogenaamde validators. Validators zijn investeerders die hun Ethereum hebben vastgezet in een speciaal contract op het netwerk. Niet alleen mogen ze hierdoor transacties valideren, ze verdienen daarnaast ook nog eens rente over hun vastgezette crypto.

Ben je ook geïnteresseerd in staking of het handelen in Ethereum, dan moet je natuurlijk eerst Ethereum kopen. Het is ten zeerste aan te raden om eerst een goed plan op te zetten voordat je je hieraan waagt. De Ethereum koers kan onvoorspelbaar zijn en dat kan potentieel tot veel winst leiden, maar ook tot veel verlies als je niet voorzichtig bent.