Categories
Wonen

De meest voorkomende soorten huishoudens in 2021

Anno 2021 zijn er veel soorten huishoudens. Sommige huishoudens zijn nucleair, sommige zijn gemengd en sommige zijn alleenstaand. Sommige mensen wonen alleen, terwijl anderen bij hun gezin wonen. Sommige mensen wonen in grote huizen, terwijl anderen in kleine appartementen wonen. De meest voorkomende huishoudens in 2021 zijn eenpersoonshuishoudens. Eenpersoonshuishoudens zijn wanneer één persoon alleen woont. Een ander veelvoorkomend type huishouden zijn kernhuishoudens.

Huishouden? zo doe je dat!

wat voor huishouden je ook hebt, iedereen moet het huis schoon houden. Hoe doe je dat precies? Het is in eerste instantie belangrijk dat je bijvoorbeeld een aantal producten in huis hebt waarmee je kan schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan vaatwastabletten en wasmiddel. Het is belangrijk (met wat voor samenstelling je ook woont) dat je in een schone en gezonde leefomgeving leeft. Dit doe je door bijvoorbeeld alles in huis netjes bij te houden en een aantal keer per jaar een grote schoonmaak te doen. Hierdoor houd je je huis schoon en heb je minder kans op bijvoorbeeld ongedierte, schimmels en zelfs infecties. Zorg er daarnaast ook voor dat je regelmatig de tuin schoonmaakt en daarbij de schuur netjes houdt. 

Nucleaire huishoudens

Nucleaire huishoudens zijn wanneer een gezin samenwoont. Het meest voorkomende kernhuishouden is een getrouwd stel en hun kinderen. Dit is het meest voorkomende type huishouden in 2021. Nucleaire huishoudens worden steeds populairder omdat gezinnen kleiner worden en mensen niet alleen willen wonen. Gemengde huishoudens: Gemengde huishoudens zijn wanneer twee of meer gezinnen met of zonder kinderen onder één dak wonen. Gemengde huishoudens kunnen bestaan ​​uit verschillende soorten gezinnen, zoals gehuwde paren, alleenstaande ouders, grootouders en hun kleinkinderen die onder één dak wonen.

Eenpersoonshuishoudens

Eenpersoonshuishoudens komen veel voor omdat er veel alleenstaanden op de wereld zijn. In 2021 zijn er veel singles vanwege het echtscheidingspercentage, en mensen die alleen wonen. Veel mensen wonen alleen omdat ze geen baan hebben, of te veel werken om tijd te hebben voor een relatie. Eenpersoonshuishoudens komen ook veel voor in grote steden als Amsterdam en Utrecht. Eenpersoonshuishoudens zijn daarnaast ook vaker opzoek naar contact met andere eenpersoonshuishoudens. 

Kernhuishoudens

Een kernhuishouden is een gezin met een man en een vrouw en kinderen. De man werkt meestal fulltime, terwijl de vrouw thuis blijft en voor het gezin zorgt. De kinderen gaan naar school en maken hun huiswerk of hebben een bijbaantje. 

Zoals je lees zijn er allerlei verschillende soorten huishoudens die allemaal in een huis, appartement, woonboot of boerderij wonen. Nederland is daarnaast een dichtbevolkt land.