Categories
Tech

Hoe werkt een elektrische fiets eigenlijk?

De cijfers liegen er niet om: elektrisch fietsen is bezig aan een heuse opmars! Wie er regelmatig op uit trekt op de fiets heeft vast al regelmatig zo’n e-bike voorbij zien zoeven. Misschien ben je zelfs wel eens jaloers geweest op je elektrische medefietser die schijnbaar moeiteloos afstanden aflegt waar jij het flink warm van krijgt. Dat een elektrische fiets sneller is dan een reguliere fiets is natuurlijk een inkoppertje en misschien was je hier zelf al van op de hoogte. Toch weten veel mensen niet veel meer over elektrische fietsen dan dat. Benieuwd hoe een elektrische fiets eigenlijk werkt? Wij lichten twee belangrijke punten hieronder uit: de motor en de accu van de e-bike.

De motor van een elektrische fiets

Het aanbod aan elektrische fietsen wordt steeds groter, en daardoor is het vandaag de dag flink moeilijk geworden om een elektrische fiets te kiezen. Er zijn natuurlijk zoveel zaken waarop je moet letten! Een van die zaken is de keuze voor het type motor. Alle e-bikes hebben een motor, maar wat verschilt, is de plaats daarvan. Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met een voorwielmotor. Wanneer dit het geval is dan zit de accu achterop. Dit type motor staat bekend als simpel maar robuust, en daarnaast kan je met dit type motor wegrijden in iedere versnelling. Een achtermotor zit zoals de naam al verraadt juist achteraan de elektrische fiets. Fietsers die rijden op een e-bike met achtermotor hebben echt het gevoel de wind in de rug te hebben, en dat resulteert in een natuurlijk aanvoelende rijbeleving. Daarnaast is dit type motor erg stil. Tot slot bestaat ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een middenmotor. Wanneer de motor in het midden is geplaatst profiteer je als fietser van een goede gewichtsverdeling. Heb je soms moeite om je evenwicht te bewaren? Dan is een elektrische fiets met een middenmotor perfect voor jou.

Hoe zit het met de accu van een e-bike?

Een ander belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is natuurlijk de accu. Voor de accu geldt vanzelfsprekend: hoe langer je wilt fietsen, hoe sterker de accu van jouw e-bike moet zijn. Een begrip dat belangrijk is om te kennen, is de actieradius: deze geeft namelijk aan hoe ver je kunt fietsen zonder tussentijds de accu van je e-bike op te laden. Wanneer je hebt besloten om een elektrische fiets aan te schaffen, is het aan te raden om langs te gaan bij een specialist en je goed te laten informeren. Het zou natuurlijk heel zonde zijn wanneer je na een paar mooie ritten ontdekt dat de accu van jouw elektrische fiets niet goed aansluit bij de lange fietstochten die je ermee maakt.

Natuurlijk zijn er nog meer belangrijke punten te noemen die je moet weten over elektrisch fietsen. Wij hebben hier aandacht besteed aan twee belangrijke punten, maar wanneer je enthousiast bent geworden en zelf een e-bike wilt aanschaffen kun je het beste uitgebreid advies inwinnen bij een expert. Zo ben je ervan verzekerd dat je een elektrische fiets koopt die alles heeft waar jij naar op zoek bent.