Categories
Business

Hoe moet je een Klic-melding aanvragen?

Bent u van plan om machinaal te gaan graven in een gebied. Dan is het wettelijk verplicht om een Klic-melding te doen. Dit geldt voor zowel bedrijven als particulieren. Voordat je begint met machinaal graven is het van belang om te weten of je in het gewenste gebied mag graven en/of dit wel mogelijk is. Een graafmelding is verplicht en het maakt hierbij niet uit hoe diep er gegraven wordt. Het doen van een Klic-melding is essentieel en hierbij voorkom je graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving.

Klic-melding aanvragen

Om een Klic-melding aan te vragen is nu de KLICAPP website. Via deze website vraag je snel en eenvoudig een Klic-melding aan. Dit kan via gemakkelijk via verschillende apparaten zoals je smartphone, tablet of desktop. Registratie is niet noodzakelijk. Wanneer je een zakelijke gebruiker bent en van plan bent om vaker Klic-meldingen te doen is er een mogelijkheid om een account aan te maken, dit brengt voordelen met zich zoals het aanschaffen van credits, de bestelgeschiedenis inzien en de Klic-melding direct met meerdere ontvangers delen.

Klic-meldingen wettelijk verplicht

Sinds 1 april 2021 is het verplicht om de Klic-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken met een viewer zoals de Klic App. Een geprinte versie of een digitale PDF formulier is tegenwoordig niet meer voldoende. Zorg er dus voor dat je een Klic-melding aanvraagt via de KLICAPP website. Een klic melding doen is altijd al verplicht geweest maar sinds 1 april 2021 is het ook digitaal verplicht om te melden. Alleen met een digitale viewer zoals de KLIC APP heeft u de gegevens volledig digitaal bij u op de graafloactie.

Stappenplan Klic-melding aanvragen

Het aanvragen van een Klic-melding werkt in vier stappen. De eerste stap is om het graafgebied waarvoor je de Klic-melding wilt aanvragen aangeeft in de map. Op de website kan je gemakkelijk het precieze gebied kiezen op de map. Stap twee is om de werkzaamheden aan te geven. Vervolgens vul je alle nodige gegevens in bij stap 3 en is de laatste stap de betaling, per Klic zijn de kosten 36,- euro. Via de website zijn deze stappen binnen één minuut geregeld. Alle documentatie heeft u vervolgens digitaal bij de hand, hierdoor is het enorm gemak vriendelijk en voldoe je aan alle wettelijke verplichtingen en regelgevingen. Daarnaast worden er in 95% van de aanvragen binnen één werkdag geleverd. Een Klic-melding blijft 20 werkdagen geldig, en binnen deze 20 werkdagen moet u starten met de graafwerkzaamheden.