Categories
Lifestyle

Scheiden en co-ouderschap

Als je gaat scheiden ga je een moeilijke periode tegemoet. Laat staan met kinderen erbij. Het is belangrijk om dan een goed omgangsregeling te regelen voor de welzijn van de kinderen. De kinderen kunnen zwaar lijden onder een scheiding, daarom moet alles tot in de puntjes zijn geregeld. Door het co-ouderschap goed te regelen kunnen de kinderen de scheiding sneller en makkelijker verwerken zodat ze weer verder kunnen met hun dagelijks leven.

Wat houdt co-ouderschap in?

Je spreekt van co-ouderschap als de ouders van de kinderen zijn gescheiden. Met co-ouderschap zorg je dat je samen met je partner gelijkwaardige afspraken maakt over de opvoeding van de kinderen. Het is vaak verstandig om die afspraken via een scheidingsadviseur vast te leggen zodat er geen onenigheid ontstaat. Vaak is onenigheid alleen nog maar slechter voor de kinderen. Door voor co-ouderschap te kiezen zorg je voor betere communicatie met je partner wat weer voordelig uitpakt voor de kinderen.

Kosten

Natuurlijk zitten er wel kosten aan co-ouderschap verbonden voor beide partijen. Het enige financiƫle voordeel is dat er geen alimentatieverplichting is. De kosten beginnen met de afspraken die moeten worden vastgelegd door een mediator. Vaak zijn die erg prijzig. Het is handiger om een bankrekening te openen waarbij er maandelijks een bedrag voor de kinderen op wordt gestort.

Negatieve kanten

Je kan natuurlijk niet voorkomen dat het co-ouderschap negatieve kanten krijgt. Dat gebeurt bij iedereen namelijk. Zo worden kinderen gebruikt om een relatie te vernieuwen. Maar dat is niet handig want je gaat nou eenmaal niet voor niks scheiden. Ook zijn je kinderen geen boodschappers dus zal je toch echt met elkaar moeten gaan communiceren. Omdat de kinderen bij beide partners wonen kan het soms zijn dat je extra was krijgt. Leer daar mee omgaan! De andere week heeft jouw ex er namelijk last van. Het heen en weer brengen van de kinderen kost extra tijd. Houdt daar ook rekening mee in je planning!

Positieve kanten

Naast alle negatieve kanten zijn er ook positieve kanten. Zo kun je met een co-ouderschapsplan je kinderen meer zien dan als je andere afspraken maakt. Ook heb je een gezamenlijke rekening waardoor je dus zelf minder kosten kwijt bent. Je kinderen overtuigen jou om toch goed te gaan communiceren met je ex. Dat voorkomt veel problemen.