Categories
Lifestyle

Vermoeid of toch een burn-out?

Je komt thuis en het eerste wat je doet, is op de bank ploffen om bij te komen van de dag. Herkenbaar? Vele denken dat het wel overgaat na een goede nachtrust. Maar er zijn ook gevallen waarin een dagje goed uitrusten niet de oplossing is. In dit geval gaat het niet meer om vermoeidheidsklachten, maar heb je wellicht last van een burn-out.

Vermoeidheidsklachten
Deze symptonen kunnen erop wijzen dat je last hebt van vermoeidheidsklachten:

Te weinig slapen
Een persoon heeft gemiddeld acht uur slaap per dag nodig. Dit verschilt per persoon. Het is dus belangrijk om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt om fit en energiek voor de dag klaar te komen.

Stress
Wanneer je stress ervaart, schiet je lichaam naar een vecht of vlucht situatie. Dat betekent dat je continue klaar staat voor denkbeeldig gevaar en dat er allerlei hormonale reacties plaatsvinden in je lichaam. Hierdoor raak je oververmoeid door stress.

Voeding en beweging
Wanneer je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, komt je lichaam een tekort aan brandstof om de dag door te komen. Bij onvoldoende beweging gaat je energiepeil ook dalen en krijg je moeite om in slaap te vallen.

Burn-out
Bij een burn-out krijg je ook te maken met psychische klachten. Bij een burn-out heb je minstens een half jaar last van de volgende klachten:

Spanningsklachten
Je kunt last hebben van de volgende spanningsklachten:
• Een geestelijke en lichamelijke moeheid
• Plotselinge huilbuien
• Gevoelig voor lawaai en drukte
• Prikkelbaar zijn

Machteloosheid
Je hebt het gevoel de controle over je eigen leven te verliezen. Je verliest het overzicht en problemen stapelen zich op waardoor je je machteloos voelt. De kwaliteit van je leven gaat achteruit, bijvoorbeeld op je werk, thuis of met sociale contacten.

Tips en behandeling
Twijfel je of je een burn-out hebt? Dan is het belangrijk om gas terug te geven. Dat betekent kritisch kijken welke aspecten in je leven op een lager pitje kan worden gelegd. Ga iedere dag naar buiten voor frisse lucht. Maak een afspraak bij de huisarts voor een passende burn out behandeling. Een burn out behandeling helpt je omgaan met de spanning in je leven.

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws en leuke weetjes rondom je gezondheid Houd dan de website van Omnino goed in de gaten.