Categories
Tech

Zo zorg je voor een snellere wifi-verbinding thuis

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je bent net lekker bezig met een online game of je streamt je favoriete serie, en dan begint de wifi te haperen. Super irritant! Gelukkig zijn er manieren om je wifi-verbinding thuis een boost te geven. Het begint allemaal met de plek waar je je router neerzet. Zorg ervoor dat deze zo centraal mogelijk in huis staat. Muren, vloeren en zelfs grote meubels kunnen het signaal namelijk verzwakken. Dus zet die router niet weggestopt in een kast, maar op een open plek waar het signaal vrij spel heeft.

Daarnaast is het slim om even te duiken in de instellingen van je router. Wist je dat wifi kanalen heeft, net zoals de radio? Als jouw buren op hetzelfde kanaal zitten als jij, kan dat voor storing zorgen. Apps als Wifi Analyzer helpen je het minst drukke kanaal te vinden zodat je verbinding stabieler wordt. Ook kun je kiezen tussen twee frequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz. Die eerste heeft een groter bereik en is beter door muren heen, maar 5 GHz is vaak sneller als je dicht bij de router bent. Experimenteer dus een beetje om te zien wat bij jou thuis het beste werkt.

De voordelen van een bekabelde verbinding

Nu zijn we natuurlijk verwend met onze draadloze apparaten, maar soms is old school gewoon beter. Een bekabelde internetverbinding via een ethernetkabel kan uitkomst bieden als je echt stabiel internet nodig hebt. Denk aan gamen, grote bestanden downloaden of streamen in de hoogste kwaliteit. Een Cat 7 kabel is daarbij een uitstekende keuze. Deze kabels kunnen supersnelle dataoverdracht aan en zijn ideaal voor netwerken met een hoge snelheid.

Met een Cat 7 kabel weet je zeker dat je de maximale snelheid haalt die je internetabonnement biedt. En omdat deze kabels afgeschermd zijn, heb je minder last van elektrische interferentie van andere apparaten. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de afstand; hoe langer de kabel, hoe meer kans op signaalverlies. Maar voor de meeste thuissituaties is dit nauwelijks een probleem.

Wanneer is het tijd om je netwerkapparatuur te upgraden

Voelt je internet traag aan, ook al heb je alles geprobeerd om het te versnellen? Misschien is het dan tijd om eens te kijken naar je netwerkapparatuur. Oude modems en routers kunnen namelijk moeite hebben met de snelheden die moderne apparaten eisen. Als je router bijvoorbeeld nog geen ondersteuning biedt voor de nieuwste wifi-standaarden, laat je zonder dat je het weet snelheid liggen.

Een goede vuistregel is om elke vijf jaar je router eens onder de loep te nemen. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en wat vijf jaar geleden top-of-the-line was, kan nu behoorlijk achterhaald zijn. Kijk dus of jouw apparatuur nog wel past bij wat je tegenwoordig allemaal online doet.

Optimaliseer je netwerk met deze slimme gadgets

Als je huis groter is dan gemiddeld of als er veel ‘dode zones’ zijn waar het wifi-signaal niet komt, overweeg dan eens een mesh-systeem. Dit systeem bestaat uit meerdere kleine routers die samen één groot netwerk vormen. Zo heb je overal in huis goede ontvangst.

Een andere optie is de wifi-versterker, ook wel repeater genoemd. Deze pikt het signaal van je router op en zendt het weer verder uit. Het nadeel is dat dit soort apparaten vaak wel de snelheid halveren. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat voor jou de beste oplossing is.

Veiligheid eerst: bescherm je thuisnetwerk

We doen steeds meer online en daardoor wordt het ook steeds belangrijker om ons thuisnetwerk goed te beveiligen. Begin met het instellen van een sterk wachtwoord op zowel je wifi-netwerk als op de router zelf. Gebruik hiervoor een combinatie van letters (zowel groot als klein), cijfers en speciale tekens.

Daarnaast is het essentieel om de encryptie van je netwerk aan te zetten. De meeste routers bieden WPA2-encryptie, wat op dit moment de veiligste standaard is. Hiermee maak je het hackers een stuk moeilijker om jouw persoonlijke gegevens te onderscheppen.

Een stappenplan voor netwerkproblemen oplossen

Ligt het internet eruit? Geen paniek! Vaak kun je met een paar simpele stappen zelf al veel problemen oplossen. Begin met het controleren van de fysieke verbindingen: zijn alle kabels goed aangesloten? Een losse Cat 7 kabel kan al roet in het eten gooien.

Doet alles het nog steeds niet? Probeer dan eens de klassieke ‘turn it off and on again’. Zet je modem en router uit, wacht een minuutje en zet ze dan weer aan. Vaak worden veel problemen hiermee al verholpen.