Categories
Financieel

20 tips om direct en gratis energie te besparen!

Waarschijnlijk heb je al heel wat tips om energie te besparen voorbij zien komen. Het internet staat er vol mee en dat is goed nieuws, want het is hard nodig dat we met zijn allen wat aan ons energieverbruik doen. Niet alle tips die je op internet vindt zijn echter bruikbaar en direct toe te passen. Vaak moet je eerst een flinke investering doen om pas op de lange termijn te kunnen profiteren. Daarom hebben we een lijst tips samengesteld die gratis en direct bruikbaar zijn. Zo profiteert iedereen er van, ongeacht de grootte van de portemonnee!

Energie besparen in je huishouden

Met onderstaande tips kom je een heel eind:

 1. Voorkom dat je apparaten op stand-by staan
 2. Was alleen als de vaatwasser en wasmachine helemaal gevuld zijn
 3. Was op een lagere temperatuur en gebruik de eco-stand
 4. Hang je schone was uit in plaats van drogen in de droger
 5. Zet de koelkast en vriezer niet kouder dan noodzakelijk en laat ze nooit openstaan
 6. Op vakantie? Haal de koelkast leeg en zet hem uit
 7. Zet de koelkast en vriezer minimaal 10 tot 15 centimeter van de muur af
 8. Let op je waterverbruik, in iedere ruimte
 9. Laat de afzuigkap niet aanstaan
 10. Gebruik je verwarming op een slimme manier
 11. Houd deuren gesloten
 12. Gebruik geen elektrische kachels
 13. Gebruik je gordijnen om te isoleren
 14. Gebruik zo veel mogelijk stekkerdozen
 15. Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig en haal de stekker uit het contact
 16. Op vakantie? Haal alle stekkers eruit
 17. Laat lichten niet onnodig aan staan
 18. Laat niet onnodig het warme water lopen
 19. Douche korter!
 20. Draag sloffen thuis

 

Probeer deze tips, kijk wat de invloed is op je energieverbruik en vergelijk het met je eerdere verbruik. Je zult zien dat je direct verschil ziet!

Energie besparen voor bedrijven

Binnen bedrijven wordt ontzettend veel energie verspeelt. Medewerkers betalen de energierekening immers niet zelf, waardoor ze slordig worden in hun energieverbruik. Niet alleen kost dit je als werkgever meer geld, het heeft ook een grote invloed op de voetafdruk van een bedrijf. Wanneer een bedrijf opereert vanuit een ouder pand zonder voldoende isolatie of duurzame manieren om energie op te wekken, is het belangrijk om medewerkers bewust te maken van hun gebruik.

Probeer bijvoorbeeld het sluipverbruik te verminderen door apparaten als beeldschermen, computers, koffiezetapparaten, printers, etc. volledig uit te zetten als ze niet gebruikt worden. Dit is een maatregel die je werknemers op zich kunnen nemen en al direct kan schelen op je energieverbruik. Als deze apparaten onnodig aan of op stand-by staan verbruiken ze onnodig stroom en dat is zonde!

Als bedrijf is het daarnaast essentieel om je pand goed te isoleren. Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden die groter zijn dan 100m² in Nederland namelijk minstens energielabel C hebben. Dat betekent dat het verlicht wordt om het gebouw van goede isolatie te voorzien of op een groene manier stroom op te wekken. Ben je er niet zeker van welk energielabel je huidige kantoorpand heeft? Dan doe je er verstandig aan dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Boetes voor het niet hebben van een energielabel kunnen oplopen tot €10.000,-. Een energielabel aanvragen is overigens helemaal niet moeilijk!

Er zijn verschillende aanbieders die je bedrijf kunnen voorzien van een energielabel. De kosten hiervan hangen af van de grootte van het pand. Je kunt verschillende energielabel offertes vergelijken om zo tot de beste keuze te komen. Houd goed in je achterhoofd dat je nog maar drie jaar hebt om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Houd hier dus nu al rekening mee!