Categories
Financieel

3 tips hoe jij je eigen onderneming begint

Heb jij (al voor een lange tijd) de droom om je eigen onderneming op te zetten? Droom dan niet langer maar maak het de realiteit! Uit eigen ervaring weten wij dat niets zo leuk is als je eigen baas te zijn en om aan de weg te timmeren voor je eigen succes. In deze blog geven we je een aantal tips waarmee ook jij gemakkelijk je eigen onderneming kunt opzetten!

Het plan

Het begint allemaal met een plan. Ja, dat plan heb ik al lang, denk je misschien als je dit leest… Maar we hebben het hier niet over een vaag plan zoals “ik wil iets doen met evenementen” of “ik droom van een eigen ijswinkel”. Nee, we hebben het hier over een keihard businessplan! Maak concreet wat je voor je ziet, hoe concreter hoe beter! Dus droom jij van een ijswinkel? Hoe ziet de winkel eruit? Is dit een echte ijswinkel, of een verplaatsbare bakfiets waar jij in de zomer alle parken mee afgaat? En wat voor ijs verkoop jij daar, softijs, sorbets of ambachtelijk en biologisch zelfgemaakt ijs? Nogal een verschil! Dus schrijf je plannen uit en kijk wat je allemaal nodig hebt om die plannen te kunnen realiseren.

De plek

Denk vervolgens na over de plek van je onderneming. En dan hebben we het zowel over de daadwerkelijke locatie als ook de inrichting en afwerking van je pand. Kortom: waar komt jouw onderneming te staan, en hoe ziet deze er van binnen en buiten uit? Waar jij je onderneming wilt beginnen hangt helemaal af van je plan, product en doelgroep. Voor sommige producten wil je een winkel dicht bij je klanten hebben (de ijswinkel bijvoorbeeld), maar voor andere ondernemingen maakt het minder of helemaal niet uit waar jij je bevindt (voor een online webshop bijvoorbeeld). Dus denk goed na waar jouw onderneming het beste tot zijn recht zou komen. Bedenk vervolgens wat voor plek jouw onderneming moet worden, dus wat voor inrichting en sfeer past bij jouw concept.

De spullen

Daarmee komen we bij de laatste tip, denk goed na over welke spullen jij allemaal nodig hebt om van je onderneming een succes te maken. Machines, interieur, verpakkingsmateriaal… noem maar op! Elke onderneming heeft andere spullen nodig. Droom jij bijvoorbeeld van een eigen bakkerij? Dan heb je heel wat mixers, ovens en vitrinekoelkasten nodig. Verkoop jij geen producten maar bied jij bijvoorbeeld een service aan zoals trainingen of advies? Dan heb je misschien wel een (bedrijfs)auto nodig om snel en comfortabel bij je klanten te komen. Misschien is shortlease of shortlease prive dan wel iets voor jou! Stel je je onderneming zo concreet mogelijk voor en bedenk wat jij allemaal nodig hebt om jouw onderneming te kunnen laten draaien!