Categories
Nieuws

Bewindvoering, wat is dat nu precies?

Op dit blog hebben we het vaak over verschillende onderwerpen. We gaan dieper in op situaties, producten en gebeurtenissen. In dit blog kijken we naar mensen die het iets lastiger hebben, die gebruik maken van een bewindvoerder. We gaan het hebben over wat bewindvoering nu precies inhoudt, hoe je er voor in aanmerking kunt komen en hoe je een bewindvoering aan kunt vragen! Laten we er eens gezamenlijk naar kijken.

Wat is bewindvoering nu precies?

Wanneer een gezin of persoon beschikt over een bewindvoerder, wilt dit zeggen dat iemands bezittingen onder bewind worden gesteld. Dit betekent dat deze persoon niet zelf meer de keuze mag maken om eigendommen te houden, maar gebeurt dit door een ander, de bewindvoerder. Bij deze eigendommen gaat het meestal over aan auto, het huis, spaargeld, sieraden, maar kan het ook van invloed hebben op het loon wat er maandelijks binnenkomt voor de desbetreffende persoon.

Naast dat de bewindvoerder overzicht en controle houdt over de eigendommen van de persoon, regelt de bewindvoerder ook de financiële zaken. Hierbij zou je kunnen denken aan verschillende toeslagen en de belastingaangifte. Het voornaamste doel van bewindvoering is hierbij niet om de opgelopen schulden te saneren, maar om de persoon en de financiële status te stabiliseren, zodat toekomstige schulden voorkomen kunnen worden.

Hoe kom je in aanmerking voor bewindvoering

Soms kan het erg lastig zijn om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor bewindvoering. De een wilt het graag maar wordt niet toegelaten, terwijl een ander verplicht wordt gesteld en dit eigenlijk niet wilt. De bewindvoerder regelt zaken voor mensen die financieel afhankelijk zijn van anderen. Ze hebben zelf geen controle over hun financiën, waardoor ze soms enorme schulden hebben kunnen opbouwen. Voor een bewindvoerder is het echter verplicht om 18 jaar of ouder te zijn.

Aanvragen van bewindvoering

Voor sommigen is het gebied van aanvragen van bewindvoering nog een enorm grijs gebied. Wanneer kun je het nu aanvragen en wat zijn de eisen. Het is belangrijk dat je jezelf goed inleest en luistert naar wat de bewindvoerder je te vertellen heeft. Bij het aanvragen van bewindvoering zul je als cliënt in bescherming worden genomen, of kies je ervoor om jezelf in bescherming te laten nemen. Een bewindvoerder regelt jouw financiële zaken en geeft bepaalde inzichten, om zo haar/zijn cliënten weer op het juiste been te kunnen brengen!

Wanneer je nu geïnteresseerd bent of meer wilt weten over het aanvragen van bewindvoering, kun je altijd contact opnemen met de desbetreffende partij of zou je een bezoek kunnen nemen aan de website. In sommige gevallen komt de situatie erg onverwachts aan om onder bewindvoering gesteld te worden, waardoor de juiste informatie erg belangrijk is.

Ik hoop dat je nu over iets meer informatie beschikt wat betreft bewindvoering. We hebben gekeken naar wat het precies is, hoe je ervoor in aanmerking komt en hoe het aanvragen van bewindvoering nu precies in zijn werk gaat. Wanneer je nog over vragen beschikt, kun je altijd een reactie achterlaten onder het blog. Tot de volgende!