Categories
Nieuws

Camera beveiliging is overal om ons heen

Camera beveiliging is overal om ons heen. De buren hebben een camera aan hun huis hangen die gericht staat op hun oprijpad, de buurtsuper heeft diverse camera's in de winkel hangen, in de winkelstraat hangen diverse camera's die het winkelend publiek in de gaten kunnen houden. In tunnels, langs snelwegen en waar je ook maar kijkt, overal hangen camera's. Die camera's hangen er natuurlijk niet voor niets. Mijn buren willen graag zien wie er het pad op komt, de buurtsuper wil diefstal tegengaan, in de winkelstraat moet worden gecontroleerd of er niet gefietst of gebromd wordt. In tunnels wordt gekeken of er niemand met pech staat, langs snelwegen worden kentekens nagetrokken van eventueel gestolen auto's. Camera beveiliging heeft dus echt een doel.

Camera beveiliging en privacy, hoe vind je de balans?

We worden ongemerkt meerdere keren per dag vastgelegd op camera. Over het algemeen zul je daar niets van merken en worden de beelden niet openbaar gemaakt. Maar wat nu als jij een boeket koopt bij een stalletje langs de weg en de eigenaren dénken dat je niet hebt betaald? Mogen zij hun beelden dan zomaar op social media kieperen? Het antwoord daarop is heel kort: nee. De beelden mogen worden overgedragen aan de politie en de beelden mogen, geblurd, op social media geplaatst worden. Maar wat nu als de man of vrouw na jou, bij dat zelfde stalletje, aantoonbaar niet heeft betaald? Mogen die beelden dan wel online geplaatst worden? Nee, ook niet. Privacy is een groot recht in Nederland.

Een camera in je winkel plaatsen, dat is een goed idee

Met goed zichtbare camera beveiliging voorkom je veel winkeldiefstallen. Alleen al een zichtbare camera in je winkel zal afschrikwekkend werken. Maar is deze ook nog eens op de juiste manier gericht en ingesteld, dan kun je er ook winkeldiefstallen mee oplossen. Je draagt, na een diefstal of inbraak, de beelden over aan de politie. Zij kunnen deze beelden openbaar maken of er een gezichtsherkenningsprogramma op loslaten.

Zet je die camera zelf even neer?

Natuurlijk niet! Camera beveiliging is specialistenwerk. Er gaan heel wat uurtjes studie in zitten om goed advies te kunnen geven met betrekking tot het plaatsen van camera beveiliging. Of dit nu gaat om een camera in je winkel, op je oprit of zelfs in je huis, door een specialist in te schakelen zorg je er voor dat de beelden die de camera opneemt goed scherp zijn en dat de personen op het beeld goed herkenbaar zijn. Dat is een vak apart!