Categories
Nieuws

Dit komt er allemaal kijken bij een uitvaart

Niemand zit erop te wachten, maar helaas overkomt het iedereen op een dag; de dood. Dit kan het overlijden zijn van je huisdier, beste vriend, familielid of partner zijn. Hoe dan ook is de dood iets onvermijdelijks en tevens ook een grote angst van vele mensen. Het is ook iets waar men liever niet bij stil wil staan. Toch is het wel belangrijk om te weten wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken en wat je eventueel moet regelen. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken in dit artikel voor je opgesomd

 

Ongeloof en verdriet bij naasten

Bij het overlijden van een persoon zullen veel mensen in de eerste periode van het rouwfase vol ongeloof en verdriet zitten. De een verwerkt het verdriet door niks meer van zich te laten horen terwijl de ander extreem vrolijk lijkt te zijn. Iedereen verwerkt het verdriet op een andere manier en er is een goede of foute manier om dit te doen. Het belangrijkste is dat je de persoon steunt en ondersteunt tijdens het rouwproces. Dit kan door af en toe te vragen of die persoon erop uit wil, hulp nodig heeft met bepaalde zaken of door gewoon af en toe eens wat van je te laten horen.

 

Administratieve zaken

Als iemand komt te overlijden zullen er een hoop administratieve zaken geregeld moeten worden. Ten eerste is het belangrijk om erachter te komen waar die persoon allemaal lid van is. Je wil natuurlijk niet dat bedrijven zoals Netflix of de sportschool geld blijft afschrijven. Indien je alle lidmaatschappen op een rijtje hebt, is het handig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bedrijven en de akte van overlijden te sturen. Alleen dan zullen de lidmaatschappen opgezegd kunnen worden.

 

Ook moet er gekeken worden naar de social media accounts van de persoon. Is het de bedoeling dat de accounts blijven staan, wordt er een bericht geplaats over het overlijden en nog belangrijker: wat zijn de wachtwoorden? Indien de logingegevens niet bekend zijn, dan kan er contact opgenomen worden met de social media platformen om vervolgens de accounts te verwijderen.

 

Uitvaartverzorger inhuren

Om de uitvaart zo soepel mogelijk te laten verlopen kan er het beste een uitvaartverzorger ingehuurd worden. De verzorger zal de overleden persoon aankleden voor de begrafenis en zal een aantal zaken met de verantwoordelijke doornemen. Denk hierbij aan wensen na het overlijden, donorregistratie en ook zaken zoals bloemen tijdens de uitvaart en het regelen van een kist. Vind een professionele uitvaartverzorger op Trustoo.nl.

 

De dag van de uitvaart

Op de dag van de begrafenis wil je natuurlijk dat alles rustig en goed verloopt. Het uitvaartcentrum en de uitvaartverzorger zullen de begrafenis tot aan de puntjes geregeld hebben. Het is van tevoren al vastgesteld wie de kist gaat dragen en hoe laat er officieel afscheid genomen kan worden. Ook zullen enkele familieleden en vrienden een kleine speech geven over de persoon in kwestie. Na de begrafenis kan er een bijeenkomst gehouden worden in het uitvaartcentrum of op een locatie naar keuze.