Categories
Tech

De veranderingen van de mobiele chatservices door de jaren heen

Circa 15 jaar geleden moest bijna niemand er aan denken om 24 uur per dag bereikbaar te zijn. In de mini documentaire serie werd dit bevestigd. Mensen reageerden met: ‘wat moet ik met een mobiele telefoon, lijkt mij niks om daarmee te lopen of ‘’als iemand mij wil bellen dan kunnen ze mij bereiken op de huistelefoon’’. Nu weten we inmiddels dat bijna niemand meer een huistelefoon heeft. En waarschijnlijk kunnen de mensen van het filmpje ook niet meer zonder hun telefoon.

 

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen van geen mobiele telefoon tot aan een smartphone die alles kan, zijn ontzettend snel gegaan. In dit artikel vertel ik hoe ik deze ontwikkelingen persoonlijk heb ervaren. Verder ben ik ook benieuwd naar hoe jullie dit hebben ervaren. Ik ben namelijk opgegroeid zonder internet en heb alle veranderingen mee kunnen maken. Van een grote Nokia telefoon met een antenne, openklapbare mobiel van Samsung zonder camera, Motorola met camera en niet goed werkende bluetooth en een schuifbare Samsung waarbij de camera en bluetooth al een stuk beter werkte.

 

Terug in de tijd met een prepaid simkaart

Probeer de jeugd van tegenwoordig maar eens te vertellen dat je vroeger beltegoed moest kopen om een sms’je te versturen of te bellen. En als je beltegoed bijna op was dan kon je niet eens meer een woord afmaken en spaties kon je ook beter weglaten, want dit kostte allemaal geld. Tegenwoordig is een prepaid simkaart ook niet meer wat het is. En kan je gewoon prepaid internet kopen bij Prepaidsimkaart.net, terwijl je voorheen écht alleen maar kon bellen of sms’en.

 

Internet op je telefoon werd pas mogelijk bij de opkomst van een Blackberry of een iPhone. Dit waren vooral hele populaire mobiele telefoons toen ik op de middelbare school en het voortgezet onderwijs zat.

 

Van Msn’en op de computer tot op je telefoon

Toen ik nog op de basisschool zat werd er internet bij ons thuis geïnstalleerd. Daarbij kreeg ik ook mijn eigen e-mailadres dat tevens ook gebruik kon worden voor de welkende chatservice Msn. Na een aantal jaar toen een Blackberry op de markt kwam, kon je Msn ook gebruiken op je Blackberry. Geweldig, nu hoefde je niet meer verplicht achter je computer te zitten om met mensen te chatten. Na een verloop van tijd werd Msn steeds minder populair, dit kwam omdat Blackberry hun eigen chatservice had genaamd Ping.

 

Je kon een Blackberry los kopen en daarbij een prepaid simkaart nemen met internet. Deze simkaart kon je halen in de winkel of op www.prepaidsimkaart.net.

 

WhatsApp

Na een aantal jaar begon er een strijd tussen een Blackberry en een iPhone. Mensen die gebruik wilden maken van WhatsApp hadden een iPhone nodig want een Blackberry ondersteunde dit nog niet. Langzamerhand stapte iedereen over en werd dat het einde van een Blackberry. Tegenwoordig is de chatservice WhatsApp nog steeds erg populair en wordt het wereldwijd gebruikt. Naast WhatsApp zijn social media kanalen zoals Snapchat, Facebook en Instagram ook erg in trek. En bellen en sms’en dat is tegenwoordig onbeperkt. Wie had dat 15 jaar geleden bedacht?