Categories
Lifestyle

Een warm afscheid, zo bereid je je voor

Tijdens het leven wordt er niet vaak gesproken over uitvaartwensen. Dit is een onderwerp die men probeert te mijden. Toch kan het fijn zijn voor de dierbaren als wensen van te voren duidelijk zijn vastgelegd. Dit kan het afscheid aangenamer maken. We geven hieronder een paar tips hoe u een warm afscheid naar uw wensen kunt voorbereiden.

Een uitvaartverzekering afsluiten

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, verzekert u zichzelf voor de kosten van de uitvaart. De kosten voor een uitvaart kunnen in Nederland variëren. Zo zijn de kosten van een begrafenis over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie. Indien u komt te overlijden, komen deze kostenposten automatisch bij uw dierbaren te liggen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, worden de kosten door de verzekering gedekt en kunnen uw dierbaren in alle rust afscheid nemen. Bovendien hoeft een uitvaartverzekering niet per se veel te kosten. Voor slechts € 5,- in de maand kunt u al een uitvaart hebben verzekerd. De hoogte van de premie is mede afhankelijk van de kosten die u gedekt zou willen hebben. Let er daarbij wel op dat prijzen onder verschillende verzekeraars voor dezelfde kostenpost kunnen verschillen. De door u gekozen uitvaartverzekering vergelijken met een eventuele tweede optie is daarom altijd verstandig.

Welke soort uitvaartverzekering

Wanneer u besloten hebt bij welke verzekeraar uw wilt verzekeren, moet u nog beslissen wat voor soort uitvaartverzekering u wilt. Over het algemeen zijn er twee keuzes: een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering betaalt de uitvaartverzekeraar de uitvaart. Dit betekent dat de verzekeraar de uitvaart tot in de puntjes voor u regelt. Dit kan heel fijn zijn voor de nabestaanden, maar tegelijkertijd hebben zijn dus minder invloed hebben op hoe de uitvaart uitgevoerd dient te worden. Bij een kapitaalverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden en hier kunnen zij zelf de uitvaart mee gaan regelen. Uiteindelijk is het aan uzelf om te beslissen welke het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Het kenbaar maken van uw wensen

Na het kiezen van een uitvaartverzekering, is het wijs om uw wensen kenbaar te maken bij uw verzekeraar. De wensen die u heeft worden dan op papier gezet en wanneer u komt te overlijden, worden uw wensen meteen uitgevoerd. Indien uw dierbaren de uitvaart voor u moeten regelen, kunnen zij deze wensen ook opvragen. Het regelen van de uitvaart zorgt zo voor minder stress voor uw dierbaren en kunnen zij zich focussen op het warme afscheid.