Categories
Business

Energielabel bedrijfspand: waarom een energielabel nodig is

Heb je als pandeigenaar nog geen energielabel voor je bedrijfspand? Dan riskeer je een hoge boete. Sinds 2015 is een energielabel verplicht bij het verhuren of verkopen van je bedrijfspand. Maar wat is een energielabel precies? Hoe zit het met de verplichting? En waar kan ik zo’n energielabel bedrijfspand aanvragen? Lees het in dit artikel!

Wat is een energielabel voor bedrijfspanden?

Een energielabel geeft de energiezuinigheid van een bedrijfspand aan. Zo hebben potentiële kopers en huurders inzicht in de energieprestaties van het desbetreffende pand. Maar ook als pandeigenaar is het fijn om inzicht te hebben op de energieprestaties van je bedrijfspand. Je wilt natuurlijk dat je bedrijfspand zo energiezuinig mogelijk is, want hoe groener het energielabel des te meer je pand waard is. Je bedrijfspand kan verschillende energieklassen toegewezen krijgen. Van label-A++++ tot label-G. Waarbij A++++ het meest energiezuinig is. Bij het aanvragen van een energielabel ontvang je ook een uitgebreid energieprestatie adviesrapport. In dit rapport vind je maatregelen die je kan nemen voor het verbeteren van je energielabel. Hiervoor kunnen maatregelen als zonwering, isolatie, energiezuinige LED-verlichting of een warmtepomp genomen worden.

Energielabel-C verplichting vanaf 2023

Heeft je pand een slechter energielabel dan C? Dan is het aangeraden om energiebesparende maatregelen te nemen. Vanaf 2023 is het voor kantoorpanden namelijk verplicht om minimaal over een energielabel C te beschikken. Voldoet jouw pand niet aan deze eisen in 2023? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. 

Geldigheid van een energielabel

Een energielabel is maar liefst 10 jaar geldig na uitgifte van een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf. Een energielabel is verplicht voor de meeste bedrijfspanden, echter zijn er een aantal uitzonderingen. Er is geen energielabel nodig voor: religieuze gebouwen, tijdelijke gebouwen, recreatiewoningen, opslagruimtes en monumenten.

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Wil je een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen? Via Energielabel Voor Mijn Pand kun je voordelig een energielabel aanvragen. Dit BRL 9500 gecertificeerde bedrijf kan al snel na de aanvraag een geldig energielabel leveren. Zo voldoe je als pandeigenaar aan de verplichting en weet je in welke energieklasse je bedrijfspand valt. Na het aanvragen wordt er een inspectie ingepland. Een EPA-adviseur, ook wel Energie Prestatie Advies adviseur genoemd, komt langs bij je pand om alle gegevens omtrent de energiezuinigheid van je bedrijfspand te noteren. Deze gegevens worden later op kantoor uitgewerkt in een energieadviesrapport dat ook het geldige energielabel bevat.