Categories
Lifestyle

Ga groen: 4x tips voor een duurzamer leven

Er zijn verschillende redenen waardoor jij met meer diepgang je leven kunt leiden. Duurzaamheid kan bijvoorbeeld bijdragen aan jouw voldoening van iedere dag. Tel daarbij op dat duurzaamheid een hot item is, dat je je steentje aan het milieu ermee bij kunt dragen én dat je er geld mee kunt besparen en je hebt een goede groene combinatie van leven. Met deze eenvoudige tips stap jij ook over tot een duurzaam leven.

Overstappen naar groene energie

In Nederland vind je vandaag de dag verschillende bedrijven omtrent groene energie die op een verantwoorde wijze energie opwekken door bijvoorbeeld windenergie. Ook zelf kun je hierbij een handje helpen door over te stappen naar zonne-energie met behulp van zonnepanelen of je woning of bedrijf te verrijken met een warmtepomp. Of je nu als particulier of met zakelijke doeleinden duurzamer wilt zijn; vergelijk meerdere groene energieaanbieders met elkaar en kies voor de beste deal voor jouw situatie. Groene energie grootzakelijk of particulier hoeft niet de hoogste prijs te kosten.

Bespaar water in je dagelijks gebruik

Naast energie is water een belangrijke natuurlijke bron waar we veelvuldig gebruik van maken in het dagelijks leven. Om minder water te verbruiken kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vaak of minder lang te douchen of om te kiezen voor een waterbesparend systeem op je kraan of douche. Extra tip: installeer een applicatie op je smartphone of tablet waarmee je aan de hand van het invullen van je waterstanden bewuster wordt van je watergebruik. Op basis daarvan weet je wát je verbruikt en waar je op kunt verminderen.

Kies voor tweedehands

Wanneer je voor thuis of voor je bedrijf nieuwe apparatuur moet aanschaffen of een compleet nieuw meubilair nodig hebt, is het aan te raden om eens op internet rond te kijken of naar de plaatselijke kringloop te gaan. Waarom? Heel simpel: daar vind je producten, apparaten en meubelstukken die heel goed voor een tweede of derde ronde meegaan. Waarom moet je per se nieuwe spullen kopen wanneer er nog heel veel ‘oude’ spullen bestaan? Om al die nieuwe spullen te maken moet er gebruik worden gemaakt van (aard)stoffen en materialen, wat ten koste gaat van het milieu.

Recycle ook je eigen spullen

Niet alleen het aanschaffen van tweedehands spullen is goed, denk er ook eens over na of je zelf bezittingen hebt die kunnen worden gerecycled voordat je ze weggooit. Misschien doet een koffiezetapparaat of een laptop het niet meer als geheel, maar zijn er nog wel diverse onderdelen te vinden in de apparatuur die voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Op die manier zorgen we samen voor een meer groene voetafdruk op de aarde.