Categories
Financieel

Gouden munten kopen doe je snel online

Het ziet er heel aantrekkelijk uit; een schatkist met gouden munten in een piraten film. Munten die normaal gesproken als valuta gebruikt worden zijn niet gemaakt van dit begeerlijke edelmetaal, bij vergulde munten is er slechts een klein laagje goud om een andere kern aangebracht. Je kunt direct gouden munten kopen online. Dit is heel eenvoudig en je krijgt zo puur goud in je hand. Dat het snel gaat, betekent niet altijd dat het ook een verstandige keuze is. De voordelen en nadelen van online gouden munten kopen vind je op deze pagina.

Niet alles goud wat er blinkt

Er moet eerst onderscheid gemaakt worden tussen gouden munten als investering of als verzamelaarsobject.

  1. Investering: De munt is van puur goud gemaakt, met een specifiek gewicht. De waarde staat in principe gelijk aan de courante goudwaarde.
  2. Verzamelaarsobject: De munt wordt al dan niet officieel uitgegeven, en zal doorgaans niet van puur goud gemaakt zijn. De waarde wordt bepaald op basis van vraag en aanbod.

Wanneer je in goud wilt beleggen kun je echte gouden munten kopen, je kunt ook investeren in goudbaren. Wees gerust, je hoeft geen grote staaf goud thuis in een kluis te bewaren, dit doet een beheerder voor je. Omdat je een klein stukje van een goudbaar kunt kopen kan de investering laag blijven. Je krijgt geen fysiek object in handen, op de belegging zal wel hetzelfde rendement rusten alsof je zelf goud in huis hebt.

Wat de verzamelaar er voor geeft

Er zijn munten geslagen van echt goud. Dit komt nu niet vaak meer voor, vroeger waren deze munten meer in trek. De waarde van deze verzamelaarsobjecten is naast de goudwaarde ook gekoppeld aan de munt op zich. Een zeldzame munt die er perfect uitziet zal duurder zijn dan een beschadigde munt met dezelfde goudwaarde. Dit maakt gouden munten kopen als belegging wat lastiger. Er zijn namelijk twee maatstaven om de uiteindelijke prijs te bepalen.

Bullion gouden munten

Er zijn ook munten die specifiek geslagen worden als investering, onderpand of appeltje voor de dorst. Er is geen relevante verzamelaarswaarde. Het gewicht van iedere munt zal doorgaans een Troy Ounce zijn, dit is de standaard eenheid in de goudhandel. In tegenstelling tot beleggen in goudbaren heb je hier wel een fysiek object in handen. Dat lijkt heel aantrekkelijk tot je moet investeren in een dikke kluis, en niet meer kunt slapen omdat je bang bent voor piraten. Of inbrekers, dat ligt wat meer voor de hand…

Koop je echt een gouden munt?

Je kunt deze gouden munten eenvoudig online kopen, daarbij moet er onderscheid gemaakt worden tussen speciale editie valuta en beleggingsmunten. Een gouden tientje is bijvoorbeeld geen beleggingsmunt maar een vorm van valuta. Er wordt op een beleggingsmunt geen BTW gerekend, dit is met goudbaren hetzelfde. Wanneer je dus puur als investering voor edelmetalen kiest, dan is het slim om voor een product te kiezen zonder extra BTW heffing.

Zwemmen in Duckstad

Niet alle aanbieders van goud verkopen gouden munten, het kan ook zijn dat ze alleen in goudbaren handelen. Wanneer je niet als Dagobert Duck in je eigen kluis wilt zwemmen is dit wellicht een meer praktische optie. Waar je ook voor kiest; let op dat de handelaar legitiem is. Het is immers niet alles goud wat er blinkt.