Categories
Lifestyle

Het belang van uitvaartzorg

Uitvaartzorg is een belangrijk aspect van een plechtigheid. Het helpt je alle aspecten van het moment goed geregeld te hebben zodat je op de dag zelf daar niet aan hoeft te denken. Al dat soort zaken kan je via hun goed regelen.

Locatie

De locatie van de plechtigheid is een belangrijk aspect van de dienst. Hiervoor heeft de gekozen begraafplaats of crematorium vaak opties op de locatie zelf. Het is echter ook mogelijk om een andere locatie te laten regelen door een uitvaartverzorger. Denk hierbij aan het gebedshuis waar de overledene elke week kwam. Deze locatie kan dichter tot ze staan dan de aanwezige faciliteiten.

Losse dingen

Het zijn kleine maar nodige dingen. Denk hierbij aan het uitzoeken van een pak voor de overledene en ervoor te zorgen dat deze goed zit en ligt. Of een registratie in het condoleance register. Afhankelijk van hoeveel mensen je wilt berichten kunnen ze je ook helpen met het praktische aspect van het drukken en verzenden van de rouwkaarten. Kortom, er zijn een boel bewegende onderdelen die komen kijken bij de laatste dienst, en iemand erbij hebben die het vaker heeft gedaan geeft jouw de ruimte om ergens anders met je gedachten te zijn. Wat ik ook vaak hoor achteraf dat het helpt om iemand erbij te hebben met enige afstand. Ze dragen dan ook een beetje zorg voor jou, en zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Logistiek

Ook het vervoer speelt een belangrijke maar ongeziene rol tijdens de laatste dienst. Het is iets waar ik zelf niet over nadacht maar iets simpels als zwarte vlaggetjes voor de auto, hoe regel je die? Wanneer krijg je die, hoe bevestig je ze. Gelukkig was er toen iemand bij die daar over kon nadenken voor me.

Helpen met wensen

Zelf kwam ik het lastige tegen dat er weinig wensen waren achtergelaten voor de dienst. Ik was het meest blij dat er iemand was die gewoon meteen snapte wat er mogelijk was toen we samen het probeerde te ontcijferen. Maar vooral was ik blij hoe tactvol ze hielp met de familie. We hadden allemaal een hele andere blik over hoe we de open gedeeltes van de wensen het beste invulling konden geven. Daar een neutraal persoon hebben die zoveel mogelijk compromis zocht en waar mogelijk meerdere wensen kon verweven gaf me gewoon heel veel rust. Ze was zo bekend met wat kon dat we uiteindelijk allemaal een aspect van hem konden belichten.