Categories
Wonen

Hoe kom je achter je erfgrens?

Het kan iedereen overkomen: je bent bezig met een verbouwing of je hebt een gloednieuw pand gekocht en wilt eigenlijk eens weten wie de eigenaar is van het gebied. Hoe kom je daar achter? In dit artikel lees je hoe je snel achter je erfgrens komt.

Bestel een kadastrale kaart

Bij het gebruiken van een kadastrale kaart op Kadastralekaart.nl ontdek je de actuele percelen en grenzen van een gebied. Als je bijvoorbeeld een woning wilt kopen kan je bij het kadaster vinden hoe de grenzen lopen, wie de vorige eigenaar was en wat de vorige vraagprijs was van een woning. 

Een perceel is een stuk grond, waaraan rechten ontleend kunnen worden. De grenzen van het perceel staan vast in het kadatrale register. Dit zijn technische documenten, waarin de maten en grenzen zijn bepaald door een landmeter.

Onduidelijkheid over de erfgrens

Wanneer je onenigheid hebt met iemand over de erfgrens is het mogelijk om een grensreconstructie uit te laten voeren. Een landmeter zal op basis van de documenten de grenzen uitzetten, zodat het voor beide partijen helder is hoe de grenzen lopen.

Een nog niet bestaande erfgrens

Het komt ook wel eens voor dat je een huurwoning hebt of een nieuw grondgebied, waarvan nog niet bekend is hoe de percelen en grenzen lopen. De erfgrenzen worden in dat geval definitief vastgelegd. In dat geval krijg je te maken met een voorlopige kadastrale grens. Dit wordt uiteindelijk ingeschreven bij de basisregistratie Kadaster.

Wanneer de landmeter langskomt moeten zowel de koper als de verkoper de ligging van het gebied aanwijzen. De grens moet voordat de landmeter langskomt zichtbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een haag of een schutting. De landmeter bepaalt vervolgens de grens. Uiteindelijk ontvang je een brief met de definitieve grenzen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is!