Categories
Wonen

Het nut van bijen en wespen in ons land

We kennen ze allemaal wel en zijn er zelfs misschien al wel een keer door gestoken, een bij of een wesp. Voor de meesten van ons zijn het niet de meest favoriete diertjes en is het niet fijn om er door gestoken te worden. Maar toch is het belangrijker voor ons land dan je denkt, en dan hebben we het voornamelijk over bijen! Maar wat maakt deze beestjes nou zo bijzonder en hoe kan je ze op een veilige manier bestrijden?

Bijen

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onderin die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Een heel grote groep planten heeft een fantastische samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven (soms gebeurt dat zelfs door vogels). Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing.

Wespen

Wespen zijn een stukje minder nuttig dan bijen. Maar toch hebben ze wel een kleine functie voor ons, ze eten namelijk veel vliegen en muggen op. Maar wespen kunnen ook een plaag zijn. Ze kunnen ons steken, maar ook hun vasthoudendheid kan irritant zijn en een bedreiging vormen voor diegenen die allergisch zijn voor een wespensteek. Een wespensteek kan namelijk erg vervelend aflopen voor de mensen die er allergisch voor zijn. als je te maken hebt met een wespennest is het van belang om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Voor je het weet heb je een hele zwerm wespen om je heen…kijk bijvoorbeeld eens naar wespennest verwijderen gemeente leiden voor een vakkundige bestrijding. Maar ook voor wespenbestrijding apeldoorn kan je makkelijk terecht. Dus waar je ook woont, een goede wespenbestrijding is altijd om de hoek!