Categories
Wonen

Hoe kan je het best je huis verhuren aan expats?

Je wil al bijna 2 jaar je woning verhuren, maar je had nog niet alles geregeld, dus was het allemaal steeds weer uitgesteld.  Toen stond opeens de pandemie voor de deur en lag de wereld stil. Inclusief jouw plannen om een jaar naar het buitenland te vertrekken. Na anderhalf jaar ben je eindelijk zo ver om de plannen weer op te pakken. Nu is het alleen nog een kwestie van je visum krijgen en je huis verhuren. En dan het liefst je huis verhuren aan expats.

Waarom zou je aan expat verhuren?

Omdat je zelf maar een jaar weg gaat, is dat een passende tijd voor expats die ook maar een beperkte tijd in Nederland willen wonen en daarbij vaak een goede prijs neer kunnen leggen voor jouw woning. Zonder al dat gedoe van rechten van huurders na een jaar etc. is het verhuren aan expats net een soort woningruil: jij gaat een jaar ergens anders heen, zij in jouw huis, dus je zit op hetzelfde niveau en begrijpt de ander. Nu is alleen de vraag, hoe kom je aan de juiste huurders om je woning aan te verhuren? Er zijn tegenwoordig zo veel makelaars en beheerders, dat je door de makelaars de expats niet meer ziet! Er worden ook zo vaak hoge kosten berekend voor het beheer van je woning, met nog extra schoonmaakkosten en verzin het maar wat voor andere uitgaven nog. Het is dus key om een juiste partij te vinden die zonder al te veel poespas jouw woning verhuren kan en beheren tegen een klein prijsje.

Waar moet je aan denken als je je woning gaat verhuren?

Het is belangrijk dat je zelf weet wat je wel en niet wil laten staan. Vaak is het handigst als je de meubels opbergt in een opslag of zorgt dat er mensen zijn die het gemeubileerd willen huren. Het wordt vaker alleen gestoffeerd verhuurd, omdat – hoe kort iemand ook in jouw woning zal wonen – de kans groot is dat de nieuwe huurders hun eigen dierbare meubels wel mee willen nemen. Zorg dat je ook goede foto’s maakt van je woning, dat je zelf de staat ook nog weet van voor de verhuurperiode. De beherende partij zal ook alles documenteren, maar voor je eigen gemoedsrust is dat een fijne tip! Zo, nu alleen je visum nog en daar ga je!