Categories
Nieuws

Hoe weet je of je HSP bent?

Hoe weet je of je hooggevoelig bent en hoe ga je daar mee om? 1 op de 5 mensen is hooggevoelig en uit onderzoek blijkt dat het om net zoveel mannen als vrouwen gaat. Hoogsensitieve mensen worden ook wel HSP genoemd, wat staat voor Highly Sensitive Person. Een HSP is gevoeliger dan normale mensen voor prikkels van binnen en buiten, en reageert hierdoor heftiger op bepaalde gebeurtenissen of emoties. Al deze indrukken moeten natuurlijk ook verwerkt worden, maar dit gaat bij hoogsensitieve mensen uitgebreider en nauwkeuriger dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Als je HSP bent, bezit je een aantal gedragskenmerken die erg herkenbaar zijn. In dit blog zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje.

Je voorkeur gaat uit naar een rustige omgeving

Je houdt van rust en stilte. Wanneer je je in een omgeving bevindt waar veel mensen zijn, of waar er veel gebeurt, zorgt dit voor een ongemakkelijk gevoel. Veranderingen in je dagelijkse leven voelen niet goed aan. Je hebt meer tijd nodig dan een ander om te wennen aan veranderingen en dit zorgt voor stress.

Je gedraagt je op een bepaalde manier

Als je HSP bent, ben je perfectionistisch en vind je het moeilijk om bepaalde dingen los te laten. Je houdt niet van competitie en je kunt er niet tegen als iemand continu op je vingers kijkt. Je kunt niet zo goed beslissingen nemen, omdat je alle mogelijke uitkomsten afweegt. Je kan enorm humeurig raken als je honger hebt.

Je hebt een groot empathisch vermogen

Als je HSP bent kun je je heel goed inleven in andere mensen. Je bent in staat om emoties van anderen op te pikken (en zelfs over te nemen). Als resultaat hiervan weet je dus heel goed hoe iemand anders zich voelt. Je kunt niet goed ‘nee’ zeggen, omdat je andere mensen niet wilt kwetsen. HSP ‘ers zijn daarom vaak minder assertief. Je bent heel gevoelig voor opmerkingen van andere mensen. Een negatieve opmerking zorgt ervoor dat je direct van streek bent, terwijl je van een compliment direct opfleurt.