Categories
Nieuws

Hoe wij kerst inrichten

Iedereen viert kerst op een andere manier. Sommigen doen dit heel uitbundig, anderen laten het aan zich voorbijgaan. We nemen veelal de tradities uit onze omgeving over, vooral die van onze ouders. En ik denk dat het handig is om ook de tradities van anderen te horen. Hier doe je dan zelf ook ideeën over op en het kan ook gewoon leuk zijn om te lezen.

Een beetje voorbereiding

Allereerst is het misschien handig om te weten dat ik niet uit een gelovig gezin kom. Wij vieren kerst dan ook niet persé om religieuze redenen. Sterker nog, bij ons is kerst een gezellig feest maar geen enorme belevenis. Toch vond ik dat een interessante invalshoek en wilde ik er over schrijven want Kerst wordt juist vaak heel groots aangepakt. Bij ons begint de voorbereiding met de vraag of we wel of niet het huis versieren. Meestal besluiten we dit pas een week voor kerst. Vervolgens vragen we onze beste vrienden te eten en halen we boodschappen. Ja het kerstdiner pakken we dan weer wel serieus aan. Zo verdelen we de druk een beetje zou je kunnen zeggen.

De hele dag feest

Op eerste kerstdag is het gewoon feest, ongeacht hoe gedecoreerd het huis is. We maken uitgebreid ontbijt en draaien op de achtergrond kerstmuziek. Vervolgens maken mijn partner en ik samen een boswandeling met de hond en eenmaal thuis gaat de kachel aan. Wij zien kerst echt als de ultieme tijd samen dus de rest van de middag vullen we in met warme chocomelk, kerstfilms en spelletjes. Daarna gaan we heerlijk dineren. Kerst is naar mijn mening ook de ultieme tijd om te experimenteren in de keuken, voor mij hoeft het diner helemaal niet perfect uit te pakken en ik hoef ook geen indruk te maken. Dus allerlei vegetarische recepten worden uitgeprobeerd en beoordeeld.

Ontspannen en genieten

Na afloop ploffen we met z’n allen, vrienden en familie bij ons op de bank op maat in de nieuwe ingerichte woonkamer. Dan voeren we de fijnste gesprekken en buiken we uit. We benoemen waar we dankbaar voor zijn en spelen de films en spelletjes door tot in de late uurtjes. Daarna kijken we gezamenlijk uit naar het uitslapen op de tweede kerstdag en het grote knalfeest met Oud en Nieuw. Een ontspannen kerstfeest zonder al te veel druk, daar gaan wij ieder jaar het liefste voor. En ook zijn we daar ieder jaar weer dankbaar voor.