Categories
Wonen

Een cv-ketel of warmtepomp, wat is de beste optie

De meeste Nederlanders hebben thuis een cv-ketel. Ook zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een warmtepomp, dit is namelijk beter voor het milieu. Een cv-ketel verbruikt gas, hierdoor wordt er veel CO2 uitgestoten. In de toekomst moet dit een heel stuk minder worden. In 2050 moet de uitstoot namelijk met 90% verminderd zijn. De uitstoot verlagen kan op heel veel manieren, bijvoorbeeld door elektrisch te rijden. Maar ook in ons huis kunnen we een hoop doen om de CO2 uitstoot te verlagen. Door uw cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp wordt de uitstoot al een stuk minder. Toch doen veel mensen dit niet en kiezen gewoon voor hun vertrouwde cv-ketel. Bent u binnenkort ook aan een nieuwe ketel toe? Wij geven u de voor en de nadelen van cv-ketels en de warmtepomp.

De cv-ketel

Wat het grootste nadeel is van een cv-ketel werd net natuurlijk al vrij duidelijk. Namelijk dat deze gas verbruikt waardoor er veel CO2 vrij komt. Toch is een nieuwe cv-ketel kopen de meest populaire optie. Het is gewoon lekker makkelijk en hij kan in iedere woning geplaatst worden. Een nadeel is wel dat gas steeds duurder wordt, dit zult u ook wel hebben gemerkt aan uw energierekening. Daarentegen is het voordeel dat de cv-ketels die wij momenteel hebben steeds zuiniger worden. U moet dan wel kiezen voor een nieuwe ketel, u kunt dan een hoop besparen.

De warmtepomp

Vooral in nieuwbouwwoningen wordt er vaak gekozen voor een warmtepomp. Dit komt omdat de woning vaak aan een aantal eisen moet voldoen voordat de warmtepomp geplaatst kan worden. In veel gevallen voldoen oude huizen niet aan deze eisen, logisch dus dat er nog niet zoveel woningen zijn met een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt bijvoorbeeld alleen lage temperatuurverwarming, hiervoor moet uw woning wel geschikt zijn. Ook moet uw woning helemaal tochtdicht zijn, dit is gelukkig makkelijk aan te passen. Op het moment dat uw woning aan de eisen voldoet en u een warmtepomp hebt laten plaatsen heeft het wel twee grote voordelen. Ten eerste natuurlijk dat u bespaard op uw energiekosten en daarnaast dat het een stuk beter is voor het milieu.

Hybride warmtepomp

Omdat veel woningen niet geschikt zijn voor een warmtepomp, zijn er veel mensen die kiezen voor een hybride warmtepomp. Het voordeel hiervan is dat deze makkelijk te plaatsen is. Er zijn twee varianten, of u kunt hem plaatsen naast de cv-ketel, of de warmtepomp bevat een geïntegreerde cv-ketel. Deze warmtepomp kan een groot deel van de woning verwarmen met duurzame energie. Op het moment dat de hybride warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren zal de cv-ketel zorgen voor het extra stukje warmte. Een goede oplossing dus, als uw huis nog niet geschikt is voor een normale warmtepomp.