Categories
Wonen

Langer van je tuin genieten met een lamellendak

De tuin is dé plek waar we in de zomer onze vitamine D opdoen, een zongebruind kleurtje proberen te pakken en heerlijk relaxen. Maar hoe zit dat dat in de lente, herfst en winter? Dan lijkt onze tuin ineens een plek die we moeten vermijden. Zonde! Wij leggen je uit hoe je het hele jaar door kunt genieten van je tuin dankzij een lamellendak!

Lamellendak: wat is het?

Een lamellendak, wat moet ik me daar nou weer bij voorstellen? Je kan het eigenlijk zien als een terrasoverkapping. De overkapping heeft een dak van lamellen (vandaar dus de naam) die je kunt kantelen.

Als het te warm wordt in de zomer, kan je ze zo kantelen dat er geen zon meer doorheen komt. In de laatste dagen van de zomer of de eerste dagen van de herfst is het zonnetje nog wel lekker, maar niet meer echt té warm. Dan kan je de lamellen weer ‘open zetten’ zodat het zonlicht weer door de lamellen heen komt. Je moet het wel even handmatig doen, maar dat moet je met de meeste zonneschermen en parasols ook. Net zo makkelijk, maar wel een stuk mooier en luxer.

Ook met regen buiten zitten?

In Nederland hebben we jammer genoeg geen 365 dagen per jaar zonnig weer. En wat dan? In de meeste lamellendaken zit een ingebouwde regen- en sneeuwsensor. Als het begint te regenen, zullen de lamellen automatisch een andere stand aannemen zodat er een dak ontstaat. Zo kan jij dus heerlijk droog blijven zitten onder je lamellendak.

Begint het te sneeuwen? Tja, gelukkig gebeurt het niet vaak in Nederland. Maar als het dan toch een keer gaat sneeuwen, zullen de lamellen weer kantelen. Als er namelijk te veel sneeuw op de lamellen blijft liggen, kunnen de lamellen dankzij het gewicht kapot gaan. Dus of je echt het hele jaar buiten kan zitten? Ik denk het niet. Maar met of zonder lamellendak, wie zit er buiten als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Juist, niemand.

Je eigen lamellendak ontwerpen

Naast de lamellendaken op de website van Ekstravert kan je ook je eigen lamellendak ontwerpen. Zo kan je zelf de kleur bepalen, maar ook de hoogte, diepte, breedte e.d. bepalen. En wil je graag wat privacy? Het is tenslotte je eigen tuin.. Dan kan je er ook voor kiezen om een muurtje toe te voegen aan je overkapping. Je kan ‘m dus helemaal naar wens samenstellen.