Categories
Tech

Lassen, hoe werkt dat eigenlijk?

Voor veel bouwprojecten en autofabrikanten word gebruik gemaakt van lassen. Totaal begrijpelijk! Lassen is een van de sterkste verbindingen die er bestaan. Hoewel deze niet demontabel is, is het wel een van de beste manieren van het verbinden van twee metalen aan elkaar. Mocht u interesse hebben in lassen, maar weet u er nog weinig vanaf? Lees dan dit artikel! 

Typen lassen

Dus, welke soorten lassen zijn er? Er zijn twee hoofdtypen lassen, MIG lassen (metal inert gas) en TIG lassen (wolfraam inert gas). Deze tweede heet TIG omdat wolfraam in het engels tin is. Het verschil is dat MIG-lassen geen boog gebruikt terwijl TIG  dat wel doet doet. In een MIG-lasser (gas elektrisch booglassen) gebruikt de lasser een metalen sonde met een vuldraad met een gedeeltelijke boog tussen deze en de lasstaaf om de las te creëren. Toen we lasdruk op de las op de wasbeurt toepassen, smelt deze de vuldraad en de metalen elektrode koelt onmiddellijk het maken van de las. Wanneer we het hebben over TIG-lassen, is het meer op een typische elektrolyse. Hier wordt een boog gecreëerd door een korte puls van wolfraam inert gas te voeren via een lastoorts. Wanneer de boog is voltooid, wordt de metalen punt van de toorts teruggeduwd en dit creëert de gedeeltelijke las. Dit type lassen kan op dezelfde plaats worden gebruikt als andere soorten lassen. Het kan ook worden gecombineerd met andere typen.

Ander gas, andere las

De verschillende composities van wolfraam inert gas helpen verschillende lassen te creëren. Argon of Krypton wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met wolfraam, zodat het lassen gladder en sterker is. Sommige lassen met deze gassen worden ragas, zwarten of gladde lassen genoemd. De samenstelling is belangrijk, zodat het geen extra warmte maakt die de las zal beschadigen. Een ander ding dat het gas kan doen is dat het de vorming van bubbels remt die tijdens het lasproces zullen vormen. Deze bubbels worden “weld puddles” genoemd en ze kunnen veel schade aan de las veroorzaken. De las zal ook meer vatbaar zijn voor roest als deze lasplaten niet vormen. Oxy Acetyleen is een ander ingrediënt dat aan de mix wordt toegevoegd voor het lassen. Dit is een gemeenschappelijk ingrediënt voor het lassen omdat het extreem sterk is. Het verzacht of zelfs roest wanneer het wordt blootgesteld aan de lucht. Wanneer u deze op de lasdraad toepast, wordt de draad heet en moet de anode langer blijven om er doorheen doorheen te leiden. Het beschermt ook tegen corrosie.

Laatste opmerkingen

Er moeten een paar dingen worden opgemerkt over het bovengenoemde lasproces. U moet ook begrijpen dat dit lassen anders is dan de gemeenschappelijke typen die worden gebruikt in de bouw en thuisreparatie. Deze vereist een bepaalde hoeveelheid vaardigheid om de taken die moeten gebeuren te voltooien. Dit type lassen verschilt van traditioneel lassen omdat het wordt beschouwd als geavanceerder. Een lasser kan immers veel geld verdienen, het kan gevaarlijk werk zijn! Het kost een beetje oefening voordat je dit kunt doen en kunt leren hoe je het effectief kunt doen. Nadat u de basisstappen hebt geleerd en weet welke soorten lassen er zijn, kunt u beginnen met uw eigen lasprojecten en er een zeer welvarend leven van het leven.