Categories
Wonen

Raamdecoratie kopen? Hier moet je op letten!

Ga je nieuwe raamdecoratie aanschaffen voor je woning? Dan heb je een zeer ruime keuze uit verschillende soorten, maten, kleuren en materialen raamdecoratie. Het is dan ook niet gek als je even door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen ervaren dit probleem. Daarom helpt dit artikel je stap voor stap op weg bij het kiezen van de juiste raamdecoratie. Zo maak jij de juiste keuze voor jouw situatie, die perfect past bij je persoonlijke wensen, eisen en stijl. Lees je mee? 

In welke ruimte ga je de raamdecoratie plaatsen? 

De eerste belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste raamdecoratie, is het doel van de raamdecoratie. Ga dus voor jezelf na of je de raamdecoratie wil gebruiken als verduistering in bijvoorbeeld de slaapkamer, of dat je een meer lichtdoorlatend type raamdecoratie nodig hebt voor bijvoorbeeld in de woonkamer. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je alvast een aantal zaken afstrepen. Zo zullen bijvoorbeeld houten jaloezieën niet geschikt zijn voor de badkamer of keuken, omdat ze niet bestand zijn tegen warmte en vocht. Daarnaast wil je in de slaapkamer geen transparante vitrage, maar juist een soort raamdecoratie die kan verduisteren, maar die je ook kunt openen wanneer je wil. 

Hoeveel licht mag de raamdecoratie doorlaten? 

Hierboven werd het al kort benoemd, maar het volgende aandachtspunt is de lichtdoorlatendheid van de raamdecoratie. Je kunt hierbij kiezen voor een raamdecoratie die altijd even lichtdoorlatend is, of voor raamdecoratie waarbij je zelf kunt kiezen wanneer er hoeveel licht doorgelaten wordt. Daarbij kun je denken aan plisse gordijnen. Deze gordijnen hebben een top down bottom up systeem, waarmee je ze volledig kunt openen aan zowel de onderzijde als de bovenzijde van het raam. Zo kun je zelf bepalen of en op welke manier er licht de kamer binnenkomt.

Welke kleur raamdecoratie past bij je interieur? 

Nu je gekeken hebt naar het materiaal en de lichtdoorlatendheid van de raamdecoratie, heb je vast al een duidelijk beeld van welk type raamdecoratie het beste past bij deze specifieke kamer. Nu is de volgende stap het kiezen van de juiste kleur raamdecoratie. De kleur van je raamdecoratie kun je tegenwoordig, vanwege het grote en zeer diverse aanbod, gelukkig erg goed afstemmen met de rest van je interieur. Kies bij een modern interieur bijvoorbeeld voor raamdecoratie in zwart, antraciet of wit. Bij een landelijk of klassiek interieur staan neutrale aardetinten zoals crème, beige of gebroken wit erg mooi.