Categories
Wonen

Screens brengen licht binnen, maar houden warmte buiten

Screens, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat zijn dat nu eigenlijk? Het is te vergelijken met een rolluik. Beide worden gebruikt als zonwering welke aan de buitenkant van een raam worden geplaatst. Een screen bestaat uit een cassette, twee verticale geleiderails en daartussen een doek met aan de onderkant een onderlijst. Door dit type zonwering houd je niet alleen het felle licht van de zon tegen maar blijft ook de warmte buiten.

Screens of rolluiken

Als men een zonwering zoekt om de warmte buiten te houden komen zij al snel uit op rolluiken. Maar rolluiken maken het huis meteen erg donker, dan komt geen enkel zonnestraaltje meer binnen. Ook houden zij het vrolijke getjilp van de vogels buiten. Omdat screens uit een doek bestaat komt hier nog wel licht en geluid doorheen. Je kunt er zelfs nog door naar buiten kijken als het buiten licht is. (Als het buiten donker is kan men juist naar binnen kijken.) Er zijn ook types die juist wel verduisterend werken, er is voor ieder wat wils. Zowel screens als rolluiken zijn handmatig te bedienen of, indien gewenst, automatisch door middel van een knop binnen. Sommige zijn zelfs te bedienen via een app op je telefoon.

Weersbestendig

Er zijn verschillende soorten screens. Zo heb je de 'normale' screens en de ritsscreens. Zoals gezegd bestaat een screen uit een doek met een onderlijst. Deze onderlijst volgt de zijgeleiders. Bij ritsscreens (ook wel ritzscreens of zipscreens genoemd) wordt het doek begeleid in de zijgeleiders. Hierdoor is een zipscreen beter bestand tegen wind dan 'normale' screens. Deze willen nog wel eens flink wapperen in de wind. 

Doeleinden

Een screen kun je niet alleen voor het raam hangen. Je kunt hem ook aan een terrasoverkapping (laten) monteren. Hierdoor bied de zonwering direct beschutting, niet alleen tegen de zon maar ook tegen wind en, niet geheel onbelangrijk, tegen insecten.

Uitstraling

De screens en hun zijgeleiders en cassettes zijn in ontelbare kleuren te bestellen. Zo kun je je huis een wat chiquere uitstraling geven. Je kunt ze ook een onopvallende kleur geven, het is maar net wat je wenst. Uit diverse onderzoeken blijkt wel dat een doek met een lichtere kleur beter de warmte buiten houdt dan een doek met een donkere kleur. Maar bij een doek met een donkere kleur kun je weer beter naar buiten kijken dan een doek met een lichtere kleur. Dit komt omdat het licht niet wordt weerkaatst op een donker doek, in tegenstelling tot een licht doek.