Categories
Nieuws

Sneller herstellen na sport

In het afgelopen jaar zijn veel Nederlanders door de pandemie minder gaan sporten. Dit is natuurlijk niet heel gezond en er zijn dan ook flink wat corona kilo’s bijgekomen. Maar gelukkig begint de zomer bijna wat buiten sporten ook weer een stuk gemakkelijker maakt. Ook zijn de vaccinaties in volle gang. Er is dus goede hoop dat we snel weer naar de sportschool en andere sportfaciliteiten kunnen. Maar wanneer we weer volop gaan sporten zal het even wennen zijn. Om sneller weer ‘in shape’ te komen is het belangrijk om goed en snel te herstellen na de workout. Op deze manier kun je ook alweer sneller een nieuwe workout inplannen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips en tricks om sneller te herstellen na een sportsessie.

Warming-up & Cooling-down

Net als dat jij na een luie dag weer even tijd nodig hebt om op je werk op te starten, hebben je spieren ook even tijd nodig om klaar te zijn voor een goede workout. Een goede warming-up is dan ook ontzettend belangrijk. Maar niet alleen een warming-up is van belang. Ook een cooling-down helpt in het herstelproces. Je kunt de bloedsomloop en het zenuwstelsel tot rust brengen.

Massage

Een massage kan de doorbloeding van je spieren stimuleren en geeft daarnaast ook een ontspannen gevoel. Je kunt naar een masseur voor een professionele massage maar een goede massage van een partner kan ook al ontzettend helpen. Ook zijn er verschillende massagerollers die in kunt zetten. Bekijk bijvoorbeeld deze northwall massage gun review.

Koude & Warme douche

Veel topsporters nemen bijvoorbeeld een ijs bad na het sporten. Voor de gemiddelde sporter is dit natuurlijk wat heftig. Je kunt wel kiezen voor een koude douche. Of nog beter het afwisselen van koud en warm. Op deze manier gaan je bloedvaten open en dicht en zullen afvalstoffen sneller uit de spieren afgevoerd worden.

Mediteer

Het zijn niet alleen de spieren die al het werk doen. Ook het zenuwstelsel is een belangrijk aspect van de herstelperiode je kunt ademhalingsoefeningen doen, mediteren of ontspannen door en goed boek te lezen of muziek te luisteren.

Slaap

Een van de belangrijkste aspecten van herstellen na een workout is goede slaap. Toch is dit in onze moderne en drukke samenleving helaas vaak een probleem. We slapen minder en de kwaliteit is door bijvoorbeeld stress ook niet goed. Gelukkig kan juist veel sporten bijdragen aan een betere nachtrust. 8 uur hoogwaardige slaap per nacht is de standaard maar als je echt veel sport dan kun je zelfs behoefte hebben aan 9 uur.