Categories
Nieuws

De zin en onzin van supplementen

Een pilletje hier en een poedertje daar… en nee dan hebben we het niet over drugs. Maar natuurlijk over voedingssupplementen. De markt wordt er de afgelopen jaren mee overspoeld en dit is niet zonder reden. En wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de waarheid over voedingssupplementen en of dit wel echt zo goed is voor een mens als we denken. Supplementen op natuurlijke basis zijn over het algemeen beter dan “Nagemaakte” supplementen. Toch zijn de meningen over supplementen in het algemeen nog steeds erg verschillend. Want waarom zou je dat nodig moeten hebben als je gewoon gezond leeft?

Effectiviteit

Idealiter zorgt een gezond en gevarieerd dieet ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit lukt lang niet iedereen. Denk daarbij aan sporters, die veel van hun lichaam vergen. Of aan zieke mensen of mensen met een allergie. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat je sneller voedingsstoftekorten oploopt. Supplementen kunnen in dat geval een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen en het voorkomen van voedingsstoftekorten. Veel mensen denken dat je supplementen pas moet gaan gebruiken wanneer je last krijgt van één of meerdere gezondheidsklachten. Dit is niet altijd zo, want in dat geval gebruik je supplementen immers reactief. Je kunt voedingssupplementen ook preventief gebruiken, oftewel om gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarbij kun je denken aan multivitaminen ter verbetering van jouw weerstand, resveratrol voor ondersteuning en bescherming van gezonde cellen, weefsels, de lever en het hart, of bijvoorbeeld sport supplementen ( bijvoorbeeld creatine en eiwitten) om sportblessures te voorkomen.

Fabels over supplementen

Voor veel dingen in het leven geldt dat meer niet altijd beter is. En dit geldt ook voor het gebruik van supplementen! Meer supplementen nemen dan noodzakelijk is, is niet alleen zonde van jouw geld; het kan daarnaast schadelijk voor jouw gezondheid zijn. De meeste voedingstoffen overschot plas je weer uit maar sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A, kunnen opgeslagen worden in jouw lichaam. Wanneer je te veel van deze vitamine binnenkrijgt, kan jouw lichaam gezondheidsklachten gaan vertonen. Ook is het belangrijk om supplementen niet te gaan zien als vervanging voor je dagelijkse voeding. Het is puur en alleen een toevoeging om je gezondheid te verbeteren. We kunnen dus concluderen dat supplementen als een hulpmiddel gezien moeten worden en niet ter vervanging van een gezond en gevarieerd dieet. Kortom, supplementen zijn niet per definitie gezonder dan natuurlijke voeding, maar ze kunnen wél jouw lichaam helpen bij het verkrijgen van voldoende goede voedingsstoffen en kunnen er dus uiteindelijk ook voor zorgen dat je je beter gaat voelen.