Categories
Financieel

Toets jij je nieuwe klanten kredietwaardigheid?

Binnen veel bedrijven ligt bij de salesafdeling de focus op zoveel mogelijk sales doen. Een deal is een deal. Gevolg is dat er aan de achterkant veel puin geruimd moet worden als deze nieuwe klanten uiteindelijk helemaal hun factuur niet blijken te kunnen betalen. Heel erg zonde want dit soort problemen binnen een bedrijf zijn redelijk simpel op te lossen. Check een klant waar je een relatie aangaat eerst op kredietwaardigheid. Blijkt de klant wat minder kredietwaardig te zijn is er nog niet heel veel aan de hand. Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel vooraf te laten betalen. We vertellen in dit blog hoe je dit kan doen en wat het oplevert.

Hoe check ik op kredietwaardigheid?

Er zijn een aantal manieren om een mogelijk nieuwe klant op kredietwaardigheid te checken. Een prima manier hoe je dit zelf kunt regelen is door gegevens op te vragen bij de kamer van koophandel. Rechtspersonen zijn namelijk verplicht ieder jaar het jaarrapport te deponeren. Gegevens hieruit zijn dan dus openbaar en te raadplegen. Je moet een klein beetje bedrijfskundig onderlegd zijn, maar je kunt redelijk snel leren hoe je deze gegevens moet intepreteren. Zo kan je als eerste naar de balanskijken. De vermogenspositie is een behoorlijk goede graadmeter voor de kredietwaardigheid van een bedrijf. Je kijkt dan onder andere naar het eigen vermogen en hoeveel procent dat van het totale vermogen betreft. Gemiddeld genomen is een bedrijf gezond als ongeveer 30% eigen vermogen is. Op de balanspositie is ook goed te zien of er sprake is van liquiditeitskrapte. Je kunt dan kijken wat het bedrijf aan crediteuren is en wat er aan debiteuren, voorraad en liquide middelen is. Een bedrijf is kredietwaardig als het bedrijf aan debiteuren en liquide middelen een stuk hoger is dan de crediteuren. Het bedrijf kan namelijk snel zijn kortlopende schulden aflossen.

De check op kredietwaardigheid laten doen door een professionele partij

Je kunt het uiteraard ook grondiger aanpakken en een check op kredietwaardigheid laten doen. Er zijn een aantal professionele partijen die dat voor je kunnen doen. Ze doen overigens een aantal zaken die hierboven ook beschreven zijn. Je krijgt het vervolgens vaak in rapportvorm aangeleverd. Voor iedereen leesbaar vind je dan de bevindingen en wordt er ook een oordeel gegeven over de kredietwaardigheid. Dit geeft je zeker voldoende inzicht in hoe kredietwaardig je potentiƫle klant is en op basis daarvan kan je maatregelen nemen.