Categories
Nieuws

Voorruit laten vervangen, weten wanneer het nodig is

Je bent niet altijd verplicht om je hele voorruit te laten vervangen wanneer er sprake is van schade. Wanneer weet je nou wanneer je voorruit aan vervanging toe is? Er zijn verschillende gradaties van ernst, en het is belangrijk om te weten wanneer je in moet grijpen. Voor je eigen veiligheid, en die van je inzittenden.

Niet bij sterretje

Een voorruit laten vervangen is niet nodig wanneer je een sterretje hebt. Het is wel belangrijk om goed op te letten of het sterretje niet groter wordt. Je kunt een sterretje laten sealen, maar dan moet je er snel bij zijn. Als hij steeds uitbreidt is het op een gegeven moment niet meer mogelijk om hem dicht te laten maken om je ruit te beschermen. Ook kan het gebeuren dat je als je over een drempel rijdt met een sterretje, hij ineens tot een barst uitgroeit.

Het grijze gebied

Er is een grijs gebied tussen het sterretje en de barst. Dit is wanneer de autoruit laten vervangen niet wettelijk verplicht is, maar eigenlijk wel aan te raden is. Een beschadigde autoruit kan namelijk de stijfheid van het chassis doen verminderen. Klinkt dit onveilig? Dat is het namelijk ook. Het glas van de autoruit is daarbij een bepalende factor. Ook krijgen boeven makkelijker toegang tot je auto, ze kunnen de ruit bij de beschadiging intikken en weg zijn je spullen. Bovendien kan het zijn dat de auto niet meer luchtdicht is, en kunnen inzitten ongemakkelijk worden omdat ze een toch voelen. De autoruit laten vervangen is dus ook in dit grijze gebied raadzaam.

Barst

Als een enkelvoudige barst niet direct in je blikveld zit mag je er officieel nog mee rondrijden. Echter wordt je auto dan afgekeurd bij de APK. Een meervoudige barst en een barst in je zijruit moet je direct laten vervangen. Het verschil tussen de zijruit en de voorruit is dat de voorruit uit gelaagd glas bestaat en niet kan verbrijzelen, maar een zijruit wel. Het is echter altijd aan te raden om zo snel mogelijk je autoruit te laten vervangen als er sprake is van een barst. Een barst verhindert altijd het zicht dusdanig dat je de weg of andere zaken vanuit de auto niet goed meer kunt zien. Het zit hem erin dat een gekke reflectie die in je ogen komt via die barst je in de war zou kunnen brengen tijdens het rijden. Veroorzaak geen ongelukken en vervang gauw je autoruit.