Categories
Financieel Nieuws

Wat gaat er allemaal veranderen aan de zorgverzekering 2020?

We komen steeds dichter bij het einde van het jaar, wat betekent dat je alvast kunt beginnen met nadenken of je zorgverzekering nog wel bij je past. In een jaar kunnen allerlei zaken zijn veranderd omtrent jouw gezondheid. Nu is het moment om hier eens stil te staan bij het feit of je eventueel wilt overstappen. Daarnaast gaan er een aantal dingen veranderen aan de zorgverzekering in 2020. In deze blog beschrijven we wat deze veranderingen zijn.

Als je weet wat je wilt verzekeren in 2020, ga dan eerst eens je zorgverzekering vergelijken voor 2020 met andere zorgverzekeringen en kom erachter welke het goedkoopst is.

Premie wordt hoger

De premie gaat maandelijks met ongeveer 3 euro omhoog. Dit komt omdat al jaren de zorgkosten aan het stijgen zijn. Wat daadwerkelijk de maandelijkse premies zullen worden, wordt uiterlijk 12 november bekend gemaakt.

Aanvullende verzekeringen duurder

Steeds minder Nederlanders kiezen voor een aanvullende verzekering. De mensen die wel een aanvullende verzekering hebben, maken er steeds meer gebruik van. Om de kosten te dekken worden deze verzekeringen dus steeds duurder voor verzekeraars.

Stoppen met roken niet meer eigen risico

Heb je nu al het goede voornemen om in 2020 te stoppen met roken? Dat komt goed uit. Zorgverzekeraars mogen namelijk geen eigen risico meer in rekening brengen als iemand een stoppen-met-rokenprogramma volgt.

Lagere korting op collectieve zorgverzekering

De korting op de collectieve zorgverzekering zal minder worden. Van 10% korting zal dit worden gehalveerd naar 5%. Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die gezamenlijk is afgesloten. Vaak wordt dit zakelijk geregeld, zoals ziekenhuispersoneel, studenten of onderwijzers. Ongeveer twee derde van de Nederlanders is collectief verzekerd, wat betekent dat veel mensen hier mee te maken krijgen.

Aanvullende verzekeringen duurder

Steeds minder Nederlanders kiezen voor een aanvullende verzekering. De mensen die wel een aanvullende verzekering hebben, maken er steeds meer gebruik van. Om de kosten te dekken worden deze verzekeringen dus steeds duurder voor verzekeraars.

Uitbreiding basispakket

Naast bovenstaande veranderingen wordt het basispakket ook nog eens uitgebreid. Bij specifieke vormen van longkanker kan er nu een vergoeding gekregen worden vanuit het basispakket. Voor het geneesmiddel Fampyra hebben patiƫnten met MS recht op een vergoeding. Logeervergoeding zal in 2020 ook in het basispakket zitten.

Nu je weet wat er gaat veranderen in 2020, kun je beginnen met je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Zo kom je erachter welke zorgverzekering het beste bij jou past en natuurlijk welke het goedkoopst is!