Categories
Tech

Wat zijn printed electronics?

Printed electronics is een overkoepelende naam die gebruikt wordt voor de printmethode om elektronische apparaten te ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten print technologieën. De eerste is scherm printen. Dit is vergelijkbaar met de technologie die wordt gebruikt om logo’s op t-shirts te printen. Inkjet printen wordt ook wel gebruikt in printers. Gravure printen is de technologie die gebruikt wordt om kranten te printen. Deze vorm is op grote schaal te gebruiken. . Printed electronic is de toekomst en is nu al onmisbaar in vele industrieën zoals de gezondheidszorg, luchtvaart en media.

Toepassingen van printed electronics

De mogelijkheden van printed electronics worden met de dag meer. Flexibele schermen, intelligente labels en interactieve boeken en posters worden gemaakt voor middel van printed electronics. Door middel van antennes en sensoren kan luchtvochtigheid, temperatuur en beweging gemeten worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden in het ontwerpen van smart labels voor de voedselindustrie of skin patches voor de gezondheidsindustrie waarbij op afstand de temperatuur van de patiënt gemeten wordt. Het wordt nu al gebruikt voor Corona patiënten die op deze manier makkelijker gemonitord worden. Ook is er een smart envelop ontwikkeld waarbij je een code dient in te toetsen om deze te openen. Als er een verkeerde code wordt ingetoetst krijgt de afzender een seintje hiervan en wordt bijvoorbeeld een verstuurde bankpas automatisch geblokkeerd. Dit is het aangetekend post sturen van de toekomst!

Voordelen van printed electronics

Printed electronics is een betrouwbare, flexibele en goedkope manier van producten ontwikkelen. Dit is interessant voor veel verschillende soorten industrieën. Het neemt veel problemen uit handen wanneer er producten op grote schaal geproduceerd moeten worden en is kostenbesparend. Er hoeven minder materialen gebruikt te worden dus is op dat gebied ook duurzaam. Daarnaast brengt het printen van elektronische apparaten veel technologische mogelijkheden met zich mee die voorheen niet mogelijk waren.

Printed electronics vergelijken met traditionele elektronica

De twee voornaamste verschillen in factoren zijn de kosten en vorm. Traditionele elektronica worden geproduceerd met speciale apparatuur met een zeer hoog prijskaartje, wel in de 100 miljoen kan lopen. Dit moet dan terugverdiend worden met een levenlang produceren. De gebruikte materialen verschillen daarnaast ook. Ze worden geproduceerd op een glas/siliconen substraat en verpakt. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot flexibiliteit en dikheid beperkt.

Printed electronics kunnen daarentegen met behulp van goedkope apparatuur geproduceerd worden op grote schaal met weinig kosten, maar met beperkte prestaties. Een voordeel van printed electronics is dat er rollen plastic gebruikt kunnen worden in plaats van individuele plastic vellen, wat bij traditionele elektronica wordt gebruikt. Zo is het kostenbesparend om grote oppervlakken te produceren. Ook worden printed electronics geproduceerd op flexibele substraten, hierdoor is het eindproduct ook flexibel.