Categories
Business Nieuws

Werknemers tekort door ziekte

Als werkgever heb je te maken met ziekte. Dan wel van jezelf, als van je werknemers. Van lullig ongelukje dat leidt tot een gebroken arm tot aan een langdurige zieke. De gaten moet je opvullen als werknemer. Want je andere werknemers kunnen natuurlijk niet allemaal voor 3 gaan werken. Ziekte oplossen is ontzettend belangrijk. Voor de gezondheid van de gezonde werknemers, maar ook voor de zieke werknemer. 

Ziekte op de werkvloer oplossen 

Ziekte op de werkvloer hoort erbij. Er zijn verschillende oorzaken voor ziekte. Stress, genen, een ongelukje in het weekend en ga zo maar door. Wat de reden ook is en welk ziektebeeld het ook is, het is natuurlijk knap lastig voor een werkgever om elke keer ziekte op te lossen. Je kunt ervoor kiezen om het intern op te lossen, maar ook extern. 

Intern ziekte oplossen 

Wanneer je kiest om interne ziekte op te lossen, kies je ervoor om medewerkers in te zetten voor de werkzaamheden van de zieke. Dit is vaak een goede oplossing, maar kan ook problemen veroorzaken. Het is een goede oplossing wanneer andere werknemers niet genoeg taken hebben om hun uren vol te maken en voldoende kennis beschikken om het werk over te nemen. Maar hierin schuilt ook direct het gevaar.

De werknemer(s) die het werk overneemt moet over voldoende kennis beschikken om het werk goed over te kunnen nemen. Hebben zij dit niet? Dan doen zij langer over de taken, dan de zieke werknemer zal doen. Hierdoor vloeit waardevolle tijd weg. Kennis bezitten is ontzettend belangrijk in dit geval. 

Bovendien moet de werknemer over voldoende tijd beschikken. Is dit niet geval? Dan loop je de kans dat de werknemer met man en macht aan de slag gaat, maar helaas de taken niet kan vervullen. Hij laat steken vallen of krijgt de helft maar af. Dat wil je natuurlijk niet als werkgever want kwaliteit staat bij jou in het vaandel. Daarnaast wil je niet dat een werkgever teveel stress ervaart en daardoor ook ziek wordt. 

Overweeg dit dan ook wanneer je ervoor kiest om intern de ziekte op te lossen. Hebben de overige werknemers niet de juiste kennis en niet genoeg tijd? Kies dan ervoor om het extern op te lossen. 

Extern ziekte oplossen 

Kies je om de ziekte extern op te lossen? Dan kun je ervoor kiezen om een tijdelijk vacature uit te zetten, maar je kunt ook via een uitzendbureau een tijdelijke werknemer in dienst nemen. Maar vergeet ook zeker de freelancer niet. Binnen verschillende sectoren zoals zorg, ICT, HR, development en onderwijs zijn freelancers beschikbaar met boordevol kennis. 

Een freelancer is vaak ook goede optie. Ze zijn gewend tijdelijke projecten te werken en vinden dit ook leuk om te doen. Bovendien beschikken ze vaak over veel kennis binnen hun branche. Dit maakt ze des te interessanter. Het zijn ware vak gekken die jou graag tijdelijk uit de brand helpen. 

Een freelancer vind je snel

Bovendien vind je een freelancer vaak sneller dan iemand die je zelf tijdelijk in dienst neemt. Freelancers bieden zich aan via verschillende online platforms. Daarbij kun je gemakkelijk informatie opvragen en kijken zij geschikt zijn voor de job! Makkelijker en sneller kan bijna niet. 

Welke optie je ook kiest om ziekte op te lossen op de werkvloer. Bedenk goed van te voren welke oplossing passend is. Neem in overweging wie de juiste kennis heeft en wie voldoende heeft. Vanuit daar vloeit het antwoord of je dit beter intern of extern kunt oplossen.