Categories
Nieuws

Woning beschermen tegen stormschade

Nu de lente er aankomt dan is regen en storm misschien iet het eerste waar je aan denkt. We hopen juist op warme dagen en lekker weer. De kans is ook weer dat er een hittegolf aankomt, net als vorige zomer. Toen duurde de hitte een paar weken. Maar tegelijkertijd krijgen we ook tijdens de zomer altijd wel te maken met een paar flinke zomerstormen. Zeker als het een tijd zeer luchtvochtig is geweest, eindigt dit vaak met een knallende bliksemstorm. Tegelijkertijd staat de herfst ook alweer snel voor de deur. Daarom is deze lente en de aankomende zomer een goed moment om je woning beter te beschermen tegen stormschade. In dit artikel bespreken we een aantal tips om dit aan te pakken.

Controleer je dak

Je wilt eerst het onderdak en het dakgebinte controleren op ongewenste gasten. Denk hierbij aan ratten, muizen of marters. Of het kunnen houtwormen zijn. Deze dieren kunnen de stevigheid en waterbestendigheid van je dak ernstig aantasten. Controleer ook of er geen gebroken dakpannen zijn, zo wel dan wil je deze zo snel mogelijk vervangen. Een goede controle van je dak is ontzettend belangrijk want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Verwijder bladeren

Zeker in de herfst is dit zeer belangrijk. Bomen zullen in hoog tempo bladeren van zich afschudden en deze bladeren komen terecht in de dakgoot, regenputjes en regenpijpen. Als de bladeren zich daar ophopen zal de eerstvolgende regenbui je waterschade bezorgen. Het is daarom belangrijk tijdig de bladeren uit de tuin te verwijderen en de goten, pijpen en putjes te reinigen.

Check je verzekering

Natuurlijk is niet alle schade te voorkomen. Als er plotseling een boom op je dak valt dan is de kans groot dat er schade zal zijn. Daarom is het belangrijk stil te staan bij woonverzekeringen. Je kunt kiezen uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt de schade aan het huis zelf. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in het huis.

Bescherm je auto

Niet alleen de woning moet tegen een storm beschermd zijn, het is ook belangrijk dat dit voor je auto gebeurd. Rondvliegende takken of een flinke hagelstorm kan ervoor zorgen dat je auto beschadigd raakt. Zet daarom altijd je auto onder een overkapping of in de garage als er een storm afgaat. Een sterke autobedekker kan ook de auto beschermen tegen bijvoorbeeld hagelschade.

Waterschade

Als je toch last krijgt van waterschade aan je dak dan moet je bij een droogspecialist zijn. Deze kunnen helpen met je dakisolatie drogen. Daarna moet het dak gerepareerd worden. Maar nogmaals voorkomen is altijd beter dan genezen.