Categories
Business

Sanitaire voorzieningen binnen bedrijven

Binnen een bedrijfspand is het ontzettend belangrijk dat de sanitaire voorzieningen goed op orde zijn. Vaak wordt er niet zoveel aandacht besteedt aan het creëren van goede sanitaire voorzieningen. Maar als je er goed over nadenkt, besef je al gauw hoe belangrijk het eigenlijk is dat dit gedeelte binnen een pand goed op orde is. Niet alleen om een goede indruk achter te laten op klanten, goede sanitaire voorzieningen laten immers een goede impressie achter over de algehele organisatie. Maar ook voor de gezondheid van de werknemers binnen het bedrijf.

De drie basisvoorzieningen

Een toiletruimte dient compleet te zijn met alle belangrijke voorzieningen. Zo zijn er een aantal basis voorzieningen die absoluut niet mogen ontbreken. Voor de hand liggend is natuurlijk voldoende toiletpapier. Maar ook een wasbak en zeep om de handen grondig te wassen en de mogelijkheid om de handen te drogen. Dit zijn de drie basisvoorzieningen van een openbare toiletruimte.

Schoon sanitair

Naast de drie basisvoorzieningen is de hygiëne van het sanitair ontzettend belangrijk. Niemand vindt het prettig om gebruik te maken van een smerig toilet. Dit kan de reputatie van het bedrijf aardig schaden. Zorg daarom dat de sanitaire voorzieningen met flinke regelmaat worden schoongemaakt met de juiste schoonmaakmiddelen. Afhankelijk van het budget kun je de schoonmaak van de toiletruimtes uitbesteden aan professionele schoonmakers, maar je kunt ook werken met een rotatie schoonmaakschema voor het personeel. Dit is bijvoorbeeld in de horeca gebruikelijk. Idealiter wordt een openbare toiletruimte meerdere malen per dag gecheckt en schoongemaakt.

Hygiëne is belangrijk

Het is belangrijk dat de sanitaire voorzieningen ten alle tijden brandschoon zijn en dat er altijd voldoende zeep aanwezig is om de handen grondig te kunnen wassen. Is deze voorziening er niet, dan is er grote kans dat virussen en bacteriën zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Dit is natuurlijk iets wat je als bedrijf niet wilt, want als een gedeelte van het personeel ziek thuis zit, is het lastig om de zaak optimaal draaiende te houden. Nu we op een harde manier geleerd hebben hoe een virus als Covid-19 zich als een lopend vuurtje kan verspreiden, wordt de hygiëne van openbare ruimtes en het wassen van de handen hopelijk een stuk serieuzer genomen.

Voorzieningen voor iedereen

Afhankelijk van het bedrijf en het type bezoekers dat gebruik maakt van het toilet, kun je de inrichting van het sanitair aanpassen aan de behoeften van deze bezoekers. Stel dat je bijvoorbeeld een restaurant bent dat veel gezinnen met kleine kinderen ontvangt, dan zou je ook kunnen denken aan voorzieningen voor de kinderen. Bijvoorbeeld een speciaal toilethokje voor kinderen met een toiletpot die lager bij de grond staat, of een lagere wastafel zodat de kinderen hun handjes gemakkelijk en zelfstandig kunnen wassen. Ook is het goed om een verschoontafel en baby luierbox te hebben. En natuurlijk is een invalide toilet ook belangrijk om aan te denken. Zo zorg je ervoor als bedrijf dat iedereen zich welkom voelt.