Categories
Business

Zakelijk presenteren in een andere taal

Een toespraak of zakelijke presentatie in een vreemde taal geven? Dat voegt vaak een extra laag van onzekerheid toe. Men zegt vaak: “Het gaat goed als ik presenteer in mijn moedertaal, maar in het zakelijk Engels? Dat is een ander verhaal.” Hieronder een aantal tips zodat je effectiever kunt presenteren in een andere taal.

Gebruik simpel taalgebruik

Heldere communicatie is krachtig. Door korte woorden en zinnen te gebruiken, kun je je gedachten en idee├źn gemakkelijker uitspreken en anderen zullen je ook beter begrijpen.

Spreek langzaam

Vergeet niet dat veel mensen een accent hebben, dus het hebben van een accent is niet het probleem. Wat het wel moeilijk kan maken is als wanneer anderstalige Engelse sprekers te snel proberen te spreken. Het is beter om langzaam te spreken als je een zakelijke presentatie geeft in het Engels.

Gebruik werkwoorden in plaats van zelfstandige naamwoorden

Gesproken Engels verschilt nogal van geschreven Engels. Geschreven Engels is formeler. Gesproken Engels klinkt natuurlijker als je meer werkwoorden gebruikt. Zie bijvoorbeeld twee onderstaande Engelse zinnen:

Zelfstandig naamwoorden – minder effectief:

The delivery of the goods took place last weekend by the courier.

Werkwoorden – effectiever:

The courier delivered the goods last weekend.

Repeteer met een ervaren Engelse trainer

Je zou verbaasd zijn hoeveel verschil het maakt om feedback te krijgen van een professional. Elke belangrijke presentatie verdient zo’n serieuze voorbereiding. Dit is een zeer nuttige tip!

Noteer numerieke informatie

Zorg ervoor dat belangrijke cijfers en statistieken op je dia’s staan, zodat het publiek deze informatie niet mist. Pas de schrijfstijl en de cijfers aan, aan het land waar je jouw presentatie maakt.

Gebruik geen pauzeklanken

Iedereen die af en toe een tweede taal spreekt, vindt het moeilijk om het juiste woord te vinden. Dit geeft niks! Probeer echter wel je best te doen om zo min mogelijk bepaalde pauzeklanken of geluiden te gebruiken terwijl je het juiste woord probeert te vinden. Voorbeelden zijn: uh, ah, enzovoort. Het kan vervelend zijn voor de luisteraar. Leer denken met je mond dicht. Stilte verdient de voorkeur boven ongemakkelijke geluiden.