Categories
Business

Zo creëer je de ideale thuiswerkplek

Thuiswerken is het afgelopen anderhalf jaar belangrijker dan ooit geworden en het mag je inmiddels thuis echt niet meer aan een goede werkplek ontbreken. Een prettige en stimulerende werkomgeving is belangrijk voor je prestaties en motivatie. Toch is het niet zo eenvoudig om zo’n omgeving thuis na te bootsen, het is nu eenmaal een groot verschil met kantoor of een andere werkplek. De een zit samen met andere gezinsleden aan de eettafel, de ander heeft op zolder een eigen werkplekje ingericht. Goed om te weten: verschillende persona’s hebben behoefte aan een specifieke werkplek. Je werkgever is daarnaast ook verplicht om ervoor te zorgen dat je een gezonde en veilige thuiswerkplek hebt, de Arbowet geldt ook voor thuiswerkplekken. Wat in ieder geval niet mag ontbreken is een goede internet en tv verbinding. Hapert de Teams-meeting voortdurend, dan kun je eens kijken voor een wifi versterker.

 

De basis

Een thuiswerkplek bestaat uit twee basiselementen: een bureau en bureaustoel. Dus geen eettafel of lounge stoel, je hebt meer nodig dan dat. Zoals benoemd geldt de Arbowet ook voor thuiswerkplekken, dat betekent dat je thuis een goede stoel en tafel nodig hebt met de juiste verlichting. Ooit al eens van Cradle to Cradle gehoord? Dit is een keurmerk op het gebied van milieu en duurzaamheid en staat voor het hergebruik van alle materialen waar een product uit is opgebouwd, na het einde van de levensduur. Deze materialen worden gebruikt voor een nieuw product of worden terug opgenomen in het milieu. Verschillende merken hebben bureaustoelen geproduceerd volgens dit Cradle to Cradle principe. Je kunt tegenwoordig dus ook duurzaam zitten.

 

Klimaat

Het klimaat, oftewel de temperatuur, van de ruimte is erg belangrijk en heeft dan ook grote invloed op je productiviteit. Niemand wilt typen met ijskoude handen, maar hitte op kantoor verslechterd juist weer de productiviteit. De beste temperatuur is 22 graden Celsius. In de winter mag het iets kouder zijn dan in de zomer. Om de temperatuur te beïnvloeden kun je gebruik maken van een klimaatbeheersingssysteem, airconditioning, ventilatie, verwarming en/of luchtbevochtigers.

 

Checklist

Naast een goede bureaustoel en bureau en de juiste temperatuur kun je verder met het afstrepen van je checklist met benodigde artikelen. Zorg voor voldoende verlichting en vooral ook de juiste verlichting die bij jou past. Ouderen hebben bijvoorbeeld fellere verlichting nodig dan jongeren. Het licht moet niet recht in je ogen schijnen maar hoort er wel voor te zorgen dat je niet met je ogen hoeft te knijpen. Een muis en toetsenbord mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Werk je het liefst met twee schermen? Vraag dan aan je werkgever of je een scherm mag lenen of schaf deze aan. Je kunt beeldschermen eenvoudig aan elkaar koppelen met een hmdi kabel waardoor je prettiger kunt werken. De instellingen heb je binnen no-time gewijzigd.