Categories
Financieel

Zo zorg je ervoor dat klanten sneller betalen

Als ondernemer ben je het liefst zo min mogelijk bezig met het versturen van facturen en ervoor te zorgen dat ze op tijd betaald worden. Toch komt het geregeld voor dat je debiteuren moet benaderen om alsnog je facturen betaald te krijgen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je facturen op tijd betaald worden? In dit blog geven we je een aantal tips.

Je betalingstermijn communiceren

Communiceer duidelijk en op voorhand wat de betalingstermijn is die jij hanteert. Als jouw klant van tevoren weet hoe snel hij of zij betalen, is de kans groter dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Je kunt dit vastleggen in je opdrachtbevestiging en offerte. Je kunt het ook op een eenvoudige manier aangeven middels een mail.

Check de kredietwaardigheid

Heb je een grote opdracht binnengehaald? Dan zul je hiervoor nog een stap extra moeten zetten, helemaal als dit de eerste keer is dat je met deze klant werkt. Voordat je de opdracht aanneemt, is het namelijk verstandig om de kredietwaardigheid te controleren. Je kunt dit doen via het Handelsregister van de KvK, of een bedrijf inschakelen die hierin gespecialiseerd is. voor een klein bedrag krijg je dan een overzicht van de betalingsgeschiedenis van je nieuwe klant.

Vraag om een voorschot of betaling vooraf

Gaat het om een grote opdracht, dan kun je prima om een aanbetaling vragen. Het is heel normaal om vooraf betaald te krijgen, helemaal als je zelf op voorhand kosten moet maken, bijvoorbeeld bij de inkoop van benodigde materialen.

Betalen gemakkelijk maken

Als je het betalen van een factuur gemakkelijk maakt, help je niet alleen je klant daarmee, maar ook jezelf. Een klant zal sneller betalen als dit op een makkelijke manier kan, bijvoorbeeld digitaal via Ideal. Moet een klant echter enorm veel handelingen verrichten om een factuur te kunnen betalen, dan zal de klant dit blijven uitstellen. Maak het je klant dus gemakkelijk. Als je na afronding van het project direct de factuur stuurt, zit het nog vers in het geheugen van je klant en zal de klant sneller geneigd zijn om te betalen.

Als de klant toch niet betaalt

Blijft de betaling uit, dan kan het helaas nodig zijn om een incassobureau in te schakelen. RechtNet incassobureau in Den Bosch kan je hierbij helpen. RechtNet incassobureau in Den Bosch neemt het contact over en zal het openstaande bedrag innen bij de klant.