Categories
Financieel

Aanschaf van een auto

Misschien is het je eerste auto, of heb je er al een aantal gehad en is hij aan vervanging toe. Allemaal redenen om tot de aanschaf van een andere auto over te gaan. De aanschaf van een auto is voor velen een grote uitgave. Je vooraf goed oriënteren op de mogelijkheden en de kosten is aan te raden. Wat voor soort auto wil je? Wat voor merk auto wil je? En nog belangrijker, wil je een nieuwe auto kopen, een tweedehandsauto of misschien wel een auto leasen. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Laat je adviseren door een adviseur of zet zelf de mogelijkheden op een rijtje.

De mogelijkheden

Als je van plan bent om een eerste auto te kopen is het wellicht een goed idee om voor een tweedehandsauto te gaan.  Een tweedehands auto heeft als voordeel dat de aanschafkosten lager zijn dan bij een nieuwe auto. Het nadeel kan zijn dat je al snel met hogere onderhoudskosten wordt geconfronteerd. Grondig onderzoek voor je de beslissing neemt is zeker een voorwaarde bij aanschaf van een tweedehands. Er zijn verschillende onlinesites waar je voor tweedehandsauto’s kunt zoeken. Je kunt zoeken op het bouwjaar, op de kilometerstand en natuurlijk op de prijs en het merk. Zo kan je precies de perfecte auto voor jou vinden. Een nieuwe auto heeft als groot voordeel dat de onderhoudskosten in het begin laag zullen zijn. Verder kan je alles helemaal op je eigen wens afstemmen. Een nadeel kan zijn dat je voor de aanschaf van een nieuwe auto flink in de buidel moet tasten.

Leasen

Als je aanhikt tegen de aanschafkosten van zowel een nieuwe als tweedehandsauto dan is een lease auto een prima alternatief. Leasen kan op diverse manieren, twee veel voorkomende opties zijn shortlease en leasen voor een langere periode. Als je voor leasen voor een langere periode kiest dan kan je voor een vooraf bepaald aantal jaren een gloednieuwe auto rijden. De meest voorkomende lease vorm is operational lease. Operational lease betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt aan een leasemaatschappij. In ruil daarvoor mag je een leaseauto naar keuze rijden. In de meeste gevallen zijn alle kosten, behalve de brandstof, inbegrepen in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. De auto blijft steeds het eigendom van de leasemaatschappij. Bij de aanvraag wordt wel gecheckt of je inkomen toereikend is om het leasecontract aan te gaan. Kortom leasen, nieuw of tweedehands kopen, mogelijkheden voldoende.