Categories
Wonen

Hoe maak je kozijnen schoon?

Heb je thuis mooie kozijnen, dan wil je ze natuurlijk ook graag mooi houden. Om de zoveel tijd schoonmaken is dus het devies. Kozijnen krijgen namelijk flink wat te verduren, zeker als het gaat om je buitenkozijnen. Die worden dag in dag uit blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zoals veel zonlicht of flinke neerslag, maar ook aan zandkorrels of insecten. Maak je je kozijnen niet vaak genoeg schoon, dan worden ze hierdoor een stuk minder mooi en krijgen ze een kortere levensduur.

Regelmatig schoonmaken is dus belangrijk, maar hoe maak je je kozijnen precies schoon? In dit artikel lees je er alles over.

Verschillende soorten kozijnen schoonmaken

Kozijnen worden gemaakt van verschillende materialen. Elk materiaal vraagt zijn eigen manier van schoonmaken.

#1. Houten kozijnen

Het is belangrijk om houten kozijnen goed te verzorgen, omdat hout over het algemeen gauwer verweert dan andere materialen. Verzorg je ze niet goed genoeg, dan kan er houtrot ontstaan. Het is in ieder geval nodig om ze één keer in de vijf jaar te schuren en te schilderen. Heb je zachthouten kozijnen, dan moet dit nog wat vaker.

Houten kozijnen schoonmaken doe je één of twee keer per jaar. Hiervoor kun je een sopje met warm water en een zachte doek gebruiken.

#2. Kunststof kozijnen

Het mooie van kunststof kozijnen is dat ze zeer weinig onderhoud vragen. Het volstaat om ze elk jaar even met warm water en een schoonmaakmiddel (wel één zonder bleek of schuurmiddel) te reinigen. Het is slim om ze hierna ook in de wax te zetten. Op deze manier zal er minder snel vuil vast blijven zitten op de kozijnen.

#3. Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn ook erg gemakkelijk schoon te maken. Net als bij kunststof doe je dit jaarlijks. Je gebruikt hiervoor een gangbaar vloeibaar schoonmaakmiddel en een zachte doek. En ook bij aluminium exemplaren is het verstandig om ze jaarlijks in de wax te zetten.

#4. Stalen kozijnen

Wil je echt weinig onderhoudswerk hebben, dan zijn stalen kozijnen ideaal. Deze hoef je namelijk alleen maar af te nemen met een sopje. Kijk wel uit met te agressieve schoonmaakmiddelen.

Algemene schoonmaaktips

Nog een paar algemene tips voor het schoonmaken van je kozijnen:

  • Werk altijd van boven naar beneden. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat het net schoongemaakte onderste deel weer vies wordt als je de bovenkant schoonmaakt.
  • Gebruik regenwater. Hierin zit namelijk geen kalk, waardoor er nooit strepen kunnen achterblijven op de kozijnen.
  • Vergeet het eventuele ventilatierooster niet. Hier kun je soms maar lastig bij, maar een föhn wil nog wel eens wonderen doen.

Bron: https://www.hepro.nl/