Categories
Lifestyle

Alles wat je moet weten over elektrisch roken

Iedereen heeft wel eens gehoord van de e-sigaret waarmee het mogelijk is om elektrisch te roken, ook wel dampen genoemd. Zo’n elektrische sigaret wordt gebruikt als alternatief voor de traditionele tabak sigaret. Benieuwd wat elektrisch roken precies inhoudt? Hoe het werkt? En waarom steeds meer mensen kiezen voor dampen in plaats van roken? Lees het in onderstaand artikel.

Elektrisch roken, wat is dat?

We spreken van elektrisch roken als iemand aan het vapen is. Vapen doe je met een e-sigaret die op de markt is gebracht als manier om te stoppen met roken of om te minderen met het nuttigen van tabak. Een e-sigaret werkt op batterijen en verdampt de vloeistof die je kan inhaleren. Dit geeft een soortgelijk gevoel als het inademen van tabaksrook, alleen dan zonder de rook.

Waarom kiezen voor elektrisch roken?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom er gekozen wordt om elektrisch te gaan roken. Eigenlijk dampen want er is geen sprake van rook, maar damp. Er wordt beweert dat e-sigaretten veel gezondheidsrisico’s van tabak roken omzeild, waardoor dampen minder schadelijk is. Daarmee is een e-sigaret een goed alternatief voor sigaretten en andere vormen van nicotine-inname.

 

Er zijn studies die aantonen dat het gebruik van e-sigaretten bij sommige rokers helpt met stoppen, maar ook biedt het een goede mogelijkheid om te minderen met roken. Deze voordelen maakt een e-sigaret een minder schadelijk alternatief voor roken. Echter brengt een e-sigaret wel risico’s met zich mee. Voor niet rokers is het dus niet verstandig om te beginnen met vapen.

Hoe werkt elektrisch roken precies?

Door als gebruiker te zuigen aan het mondstuk op de e-sigaret wordt het verwarmingselement geactiveerd, waardoor de vloeibare oplossing genaamd e liquid wordt verdampt. De gearomatiseerde vloeibare oplossing verdampt, waardoor je de damp inhaleert en uitblaast. In de e-sigaret zit een tankje, waarin de vloeistof vastgehouden wordt. Als de vloeistof op is, dan kan deze weer bijgevuld worden. Hierbij heeft de gebruiker keuze uit vele verschillende vloeistoffen. Ook kan de hoeveelheid nicotine zelf bepaald worden. Het verwarmingselement wordt gevoed door de batterij. Van de meeste e-sigaretten is de batterij oplaadbaar.

Met of zonder nicotine?

Bij elektrisch roken heb je de keuze uit vele verschillende soorten vloeistoffen. Zo worden deze vloeistoffen verkocht in allerlei verschillende smaken, maar ook met diverse nicotinegehaltes. Zo varieert het nicotinegehalte van nul tot extra hoog. Het is dus mogelijk om zowel met als zonder nicotine te vapen. Zonder nicotine is uiteraard de gezondste keuze.