Categories
Financieel

Alles wat jij moet weten over beleggen

Sinds een aantal jaar zijn steeds meer mensen bezig met beleggen. Maar wat is beleggen nou eigenlijk? Deze vraag kunnen een aantal mensen niet of nauwelijks beantwoorden. Echter is het antwoord op deze vraag vrij simpel. Beleggen is een vorm van investeren. Wanneer je investeert in een aandeel van een bedrijf wordt dit ook wel beleggen genoemd. Naast het beleggen in bedrijven, kun je ook beleggen in zilver. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt het materiaal namelijk zelf thuis opslaan of dit bij een bank laten doen. Echter is het ook mogelijk om enkel en alleen op papier een grondstof te kopen.

Exponentiële groei

De grootste reden dat mensen gaan beleggen, is dat zij geld willen verdienen. Daarnaast is het zo dat het geld op de bank niets meer opbrengt. In sommige situaties is het zelfs zo dat je belasting en een negatieve rente betaald over je spaargeld. Dit wilt natuurlijk niemand. Een andere reden dat mensen gaan beleggen, is de exponentiële groei die je door de jaren heen kunt maken. Wanneer je belegt in aandelen krijg je namelijk rente op rente. Dit zal in de nabije toekomst weinig effect hebben. Daarentegen heeft dit in de verre toekomst een uiterst groot effect, we praten hier over een lange termijn investering.

Is beleggen voor mij interessant?

Beleggen is alleen verstandig met geld wat je op dit moment over hebt. Het wordt absoluut afgeraden om met geleend geld te beleggen. Daarnaast is het niet verstandig om te beleggen als je een beginnend eigen bedrijf hebt. Als je in aandelen investeert behaal je een gemiddeld rendement van zo’n 5 à 10 procent. De kans is dus groot dat je met behulp van jouw bedrijf een groter rendement verdient. Als je in deze situatie zit, is het advies om over een aantal jaar pas te starten met beleggen.

 

De gevaren van beleggen

Snel geld verdienen door te gaan beleggen klinkt als muziek in de oren voor sommige mensen. Echter, weten ze niet wat voor gevaren beleggen met zich mee kan brengen. Het is namelijk niet dat zo dat je even ergens in investeert en vervolgens er niet meer naar om hoeft te kijken. Bij beleggen moet je constant de markt in de gaten houden en het bedrijf waar je in hebt geinvesteerd. De vraag: ga je door met investeren of stop je ermee, zal je dagelijks moeten beantwoorden. Je kan namelijk net zo snel geld verliezen als verdienen. En je moet ook weten wat je moet doen als je in de min staat.

 

Bovendien kan beleggen ook erg verslavend werken, zeker als je in het begin erg veel geld hebt gemaakt. Bij sommige mensen gaat het beleggen goed, dit komt omdat ze geluk hebben of verstand van beleggen. Voordat je begint met beleggen is het een goed idee om je eerst te verdiepen in de veelvoorkomende valkuilen en gevaren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet wat je doel is