Categories
Lifestyle

Angstsoorten

Een angst kan op allerlei verschillende manieren ontstaan. Er kan een traumatische ervaring zijn als startsignaal van een angst die je niet onder controle hebt, en ook niet onder controle krijgt. Het kan ook voorkomen dat een bepaalde situatie onbewust heeft gelijk tot een gevoel dat je niet kent en niet onder controle krijgt. In deze blog vertellen we over twee soorten angsten. Als eerst vertellen we over een dysthyme stoornis. Daarna vertellen we over een piekerstoornis. Deze twee vormen van angst lijken kwa naam niet op elkaar, maar er zijn we raakvlakken. Hierom is het belangrijk om het verschil te weten.

Dysthymie

Bij deze vorm van angst, ook wel beschreven als een langdurige depressie, horen een aantal symptomen. Als eerst benoemen we een slechte eetlust. Deze eetlust kan zich ook uiten in teveel eten. Niet kunnen slapen komt ook voor. Vaak heeft dit als gevolg dat je teveel slaapt, maar je toch moe voelt. Te veel slapen wordt ook als kenmerkende factor genoemd. Uiteraard volgt hierna het hebben van weinig tot geen energie. Dit kan ook voelen als een vorm van vermoeidheid. Als gevolg hierop / in samenwerking met dit symptoom praten we over een laag zelfbeeld. Hier kan ook een slechte concentratie bij horen en moeite hebben tot een besluit te komen. Je vind het dus moeilijk om een knoop door te hakken. Als laatste symptoom praten we over gevoelens van hopeloosheid. De WHO, Wereldgezondheidsraad, heeft een video gemaakt over depressie. Omdat een dysthyme stoornis veel lijkt op een depressie is het zeker een aanrader om deze video te bekijken.

Piekerstoornis

Bij een piekerstoornis steken de symptomen net weer iets anders in elkaar. Als eerst benoemen we het gevoel van onrust en spanning. Je bent hierdoor ook snel moe. Het voelen/ervaren van spanning kost veel energie. Ook kan je hierdoor moeite hebben met concentreren. Al deze factoren dragen bij aan het feit dat je een verstoord slaapritme hebt. Een verstoort slaapritme zorgt voor een slechter humeur. Je wordt hierdoor sneller geïrriteerd. Dit betekent dat mensen in je omgeving ook last kunnen ervaren van jouw piekerstoornis. Het is natuurlijk niet jou bedoeling om dit uit te stralen, dus het is verstandig om vroegtijdig aan te kaarten en te signaleren waar je last van hebt. Mensen met een piekerstoornis vragen vaak te laat om hulp, hier kan wel een tijdsspan van 10 jaar overheen gaan. Om ervoor te zorgen dat het niet verergerd moet er snel aan de bel worden getrokken. Er bestaan goede laagdrempelige soorten hulp bij depressie zoals online therapie.