Categories
Business

Bedrijfs- en personeelsuitbreiding

Heb je sinds een aantal jaar jouw eigen bedrijf? Dan is het ongetwijfeld jouw droom om jaar in jaar uit te groeien. Is jouw onderneming de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar gegroeid? Dan is dit natuurlijk mooi. Een groeiend bedrijf zorgt er echter voor dat je als ondernemer ook een aantal maatregelen moet treffen. Allereerst wordt het misschien tijd om eens naar een nieuwe bedrijfsruimte te kijken. Mogelijk is jouw huidige pand te klein geworden vanwege de constante groei van jouw bedrijf. Daarbij komt dat je waarschijnlijk ook uit moet breiden wanneer je groeit. Vaak wordt hierbij alleen gedacht aan uitbreiding van het pand. Ook het personeelsbestand moet vaak uitgebreid worden. Het is namelijk niet te doen om steeds meer werk te verzetten met hetzelfde personeel. Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij bedrijfs- en personeelsuitbreiding? Wij vertellen het je in deze tekst!

Wanneer moet je meer personeel aannemen?
Er zijn verschillende signalen die erop duiden dat er een tekort aan personeel is binnen jouw bedrijf. Kijk daarom altijd kritisch naar jouw personeelsbestand. Moeten de huidige werknemers dag in dag uit overwerken? Dan is het raadzaam om één of meerdere nieuwe mensen in dienst te nemen. Dit kost je extra geld, maar je verlaagt hierdoor wel de werkdruk op jouw personeelsleden. Hierdoor is de kans op een burn-out een heel stuk kleiner. Indien jouw werknemers constant boven hun kunnen moeten presteren, is het wachten op problemen. Door nieuw personeel aan te nemen kun je dit betrekkelijk eenvoudig voorkomen.

Verschillende opties voor bedrijfs- en personeelsuitbreiding
Ben je op zoek naar nieuw personeel? Dan kun je deze zoektocht op verschillende manieren aanvliegen. Allereerst kun je jouw eigen netwerk inschakelen. Mogelijk kan jouw netwerk je wel helpen aan nieuwe werknemers voor jouw onderneming. Daarnaast is het altijd verstandig om een vacature op de website van jouw bedrijf te plaatsen. Vergeet vooral ook niet om de vacature te delen via sociale media. Op deze manier bereik je binnen de kortste keren een grote doelgroep, wat het aannemelijk maakt dat je snel iemand vindt. Lukt het je maar niet om nieuw personeel te vinden? Schakel dan hulp in bij werving en selectie. Je kunt je bijvoorbeeld richten tot een uitzendbureau. Zij gaan vervolgens op zoek naar geschikt personeel. Je kunt je hiervoor richten tot een specifiek uitzendbureau dat gespecialiseerd is in jouw branche. Zo weet je zeker dat je geschikt personeel vindt. Met behulp van een uitzendbureau slaag je er vaak snel in bedrijfs- en personeelsuitbreiding tot een goed eind te brengen.

De juiste persoon voor de juiste plek vinden
Hierboven noemden we een aantal mogelijkheden voor bedrijfs- en personeelsuitbreiding. Voor veel bedrijven is dit voldoende om nieuw personeel te vinden. Helaas gaat dit niet voor iedere onderneming op. Slaag je er ook niet in om middels één van de bovenstaande manieren nieuw personeel te vinden? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak is waarschijnlijk dat je iemand zoekt voor een specifieke functie. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan iemand voor het managementteam. De kans is klein dat je zo’n persoon vindt via een uitzendbureau. Voor bedrijfs- en personeelsuitbreiding voor specifieke functies is het daarom raadzaam een executive search bureau in te schakelen. Zij richten zich niet alleen tot mensen die op zoek zijn naar werk, maar ook op mensen die momenteel nog een functie bekleden. Zij kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met mensen die eenzelfde functie bekleden bij een ander bedrijf. Een executive search bureau vraagt hen of zij een nieuwe uitdaging zien zitten. Hierdoor is de kans groot dat je binnen de kortste keren alsnog iemand vindt voor een specifieke functie!