Categories
Lifestyle

Zeilen anno 2020

Iedereen die wel eens een eigen boot heeft gehad of samen met de familie regelmatig het water op ging of gaat voelt het alweer aankomen: het wordt lente. Waar de meerderheid van Nederland gaat voor het festivalseizoen of elk weekend te vinden is op het terras met een glas wijn of bier in hun hand, zijn er de echte fanatiekelingen die met de eerste zonnestralen aan hun boot beginnen te denken.

Klaarmaken voor het seizoen

Nu is het hebben van een boot niet zo maar iets. Het is best een onderhoud, zeker als je een klassiek jacht hebt of een boot gemaakt van hout. Deze moet je elk seizoen goed onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het winterklaar maken van jouw schip zodra je de laatste vaartocht van het jaar hebt gehad. Hij moet dan uit het water en vaak heb je er dan ook nog een hele kluif aan om de boot weer mooi te maken voor het volgende seizoen.  Je moet elk jaar schuren, lakken, wassen, waxen en dergelijken. Alles om jouw boot weer prachtig te water te kunnen laten gaan.

De perfecte zeilkleding vinden

Maar voordat we weer ‘Ree’ kunnen roepen naar onze kajuit kameraden moeten we natuurlijk ook kijken naar wat we aan gaan doen op ons glimmende schip. Het is uiteraard van groot belang om wind- en waterdichte kleding te dragen (jas, broek) maar denk ook eens aan wat er op je hoofd gaat. En dan heb ik het niet over een pet die ervoor zorgt dat jouw net niet verbrand – hoewel die ook erg handig zijn met het veranderende klimaat en daarbij komende felle zonnestralen – nee, ik heb het over zonnebrillen.

Mijn vrouw koopt altijd aan het begin van het seizoen een aantal goedkope dames zonnebrillen omdat ze weet dat ze verschillende zeil outfits heeft. Ze probeert voor mij dan ook via dezelfde site wel eens een zonnebril heren goedkoop te vinden, wat toch tot nu toe ieder jaar weer lukt. Ik ben een enorme fan van de clubmaster en omdat ze bij deze site altijd zo goedkoop zijn kopen we er vaak meerdere tegelijk in.

Voor het zeilen is het super handig om ook een koordje aan de pootjes van jouw zonnebril te bevestigen, anders ben je jouw zonnebril zo verloren in het water. Geloof me, het is mij vaak genoeg gebeurd.

Kort samengevat: zorg voordat jouw boot dit jaar weer te water wordt gelaten voor goede water- en winddichte kleding, stevige schoenen en genoeg zonnebrillen met koordjes om er zeker van te zijn dat jouw seizoen perfect van start gaat!