Categories
Financieel

Beleggen in aandelen

De spaarrente op spaarrekeningen wordt veel mensen steeds meer een doorn in het oog. Volgens velen wordt is het dan ook een kwestie van tijd, voordat de bank helemaal geen rente meer uitkeert, maar een negatieve rente gaat rekenen. Geld sparen op de bank levert uitendelijk dan niets meer op en sterker nog, het gaat je zelfs geld kosten om het alleen maar op je spaarrekening te hebben staan. Moet je het geld dan in een oude sok stoppen om zo onder die negatieve rente uit te komen? Nee, dat is zeker niet aan te raden, er bestaan al veel verhalen dat mensen dit geld kwijtraken of verliezen door een brand of iets dergelijks. Het is dan beter om iets met je geld te doen, wat je uiteindelijk nog eens meer geld kan opleveren ook. Klinkt dat interessant? Overweeg dan eens om een gedeelte van je spaargeld te beleggen in aandelen.

Wat zijn aandelen? 

Veel mensen stellen de vraag 'Wat zijn aandelen'? Een aandeel is een waardepapier waardoor je als het ware een stukje van een bedrijf in handen krijgt. Is het bdrijf succesvol, dan kun je daar op twee manieren van profiteren. Enerzijds in de vorm van dividend en anderzijds in de vorm van koerswinst. Aandelen worden verhandeld op de beurs en zijn dagelijks aan stijgingen of dalingen onderhevig. Wordt er goed nieuws naar buiten gebracht dat de winst van een bedrijf aanzienklijk is gestegen, dan is de kans groot dat de waarde van een aandeel ook stijgt. Onder normale omstandigheden zal een aandeel over een periode van 10 tot 30 jaar altijd een stijging doormaken. Toch is er ook een geringe kans dat je verlies maakt op een aandeel, een beetje risico komt er altijd bij kijken. Toch wijst het verleden uit, hoe groot de dip en de daling van de waarde ook is, er komt altijd een piek die dit weer overtreft.

Waarom beleggen in aandelen?

Met de lage spaarrente anno 2020 en bijvoorbeeld inflatie, zien veel mensen hun vermogen slinken terwijl ze eigenlijk de kans hebben om deze toe te laten nemen. Ben je bereid om een beetje risico te nemen, met kans op een groter eigen vermogen? Dan moet je zeker overwegen om te beleggen in aandelen. Als je eenmaal de overweging hebt gemaakt tussen sparen en verzekerd zijn van je geld zonder rendement of beleggen met risico en kans op een hoger rendement. Dan kun je aan de slag met het kopen van je eerste aandeel of er natuurlijk juist voor kiezen om jouw geld te laten staan. Aan jou de keus!