Categories
Lifestyle

Moestuin voor beginners

Tuinieren is niet voor iedereen weggelegd. Laat staan een moestuin verzorgen. Lange tijd benijdde ik de mensen die dit wel deden. Hoe kan het dat bij de buurman de tomaten groeien als kool, terwijl mijn stekjes constant lijken te verpieteren?

Maar het is bijzonder wat corona-tijd met je kan doen. In deze periode heb ik eens goed de tijd genomen om deze vaardigheid, want dat is het, onder de knie te krijgen. Want mij geduldig eens goed inlezen, dat had ik nog nooit gedaan.

Kriebelt het bij jou ook om je groene vingers te ontwaken? Wees gewaarschuwd, het is een verslavende hobby. Maar laten we bij het begin beginnen. In deze blog schrijf ik over eenvoudige groenten en meer tips voor beginners!

1. Vind de goede locatie

Een goede plek voor je moestuin is essentieel. Een matige locaties zorgt ook voor matige groenten. Zoek een zonnig plekje uit in je tuin. De meeste groenten hebben minimaal zes uur direct zonlicht nodig per dag. Slechts enkele groenten laten schaduw toe. Zorg ook dat de grond in orde is.

2. Zorg voor goed gereedschap (en zorg er goed voor)

Zonder adequaat tuingereedschap heb je geen schijn van kans. Je hebt in ieder geval nodig: een gieter, spade, tuinhandschoenen, schoffel, handcultivator, snoeischaar, plantschepje, touw en pootstok. Maak je gereedschappen na gebruik goed schoon om er lang plezier van te houden.  Bedenk daarnaast hoe je je groenten (en gereedschappen) wil opslaan. Naar de winkel gaan te veel moeite? Bestel dan online en laat het lekker thuis bezorgen. Het aanbod is gigantisch. Je kan zelfs een grasmaaier online kopen!

3. De juiste groenten

De onderstaande groenten zijn doorgaands eenvoudige planten om te groeien:

– tomaten
– courgettes
– paprika’s
– veldsla
– kool
– bietjes
– wortels
– radijsjes

Bedenk wel van te voren wat jullie graag eten als gezin. Als niemand van spruitjes houd heeft het weinig zin deze te verbouwen. Zorg ook niet dat je te veel verbouwd: wees realistisch over de hoeveelheid voedselinname. Ook moet je rekening houden met je zomervakantie. Zo groeien tomaten en courgettes bijvoorbeeld erg hard in de zomer. Zonde als je net op vakantie bent en het gaat rotten. Gebruik ten slotte zaden van goede kwaliteit. Een goede oogst is die paar extra centen meer dan waard!

4. Schikken van je planten

Er zijn groenten voor het warme seizoen, die je plant in de zomer zodra de aarde is opgewarmd, en groenten voor het koude seizoen, die in de lente groeien. Daarnaast is het verstandig lange planten aan de noordzijde van je tuin te plaatsen, zodat hun schaduw niet de andere planten belemmert. Houd tenslotte rekening met de verschillende groeiduur van verschillende groenten. Maak je groeischema op zo’n manier dat je de groenten verspreid over het seizoen kan oogsten en niet alles tegelijk komt!

Veel plezier met je tuin en alvast eet smakelijk!